Interviul acordat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, postului de radio ROMÂNIA ACTUALITĂȚI în timpul vizitei la Moscova

Interviul acordat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, postului de radio ROMNIA ACTUALITĂȚI în timpul vizitei la Moscova, cu ocazia participării la funeraliile Patriarhului Alexei al II-lea al Moscovei și a toată Rusia (8-10 decembrie 2008) – difuzat în emisiunea ‘Lumina credinței’ de duminică, Radio România Actualități, 14 decembrie 2008

Remus Rădulescu (realizator al emisiunii „Lumina credinței”): Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat, de curând, la funeraliile Patriarhului Aleksei al Moscovei și a toată Rusia. Cu acest prilej, a acordat, în capitala rusă, colegului Alexandru Beleavschi, un interviu. Ce așteptări are Preafericitul Daniel de la noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse și care sunt relațiile actuale dintre cele două patriarhii? – aflați chiar de la Întâistătătorul Biserii Ortodoxe Române.

Alexandru Beleavski: Ce așteaptă Biserica Ortodoxă Română de la viitorul Patriarh al Bisericii Ruse?

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: Considerăm că alegerea Patriarhului Moscovei și a toată Rusia este o problemă internă a Bisericii Ortodoxe Ruse, dar apreciem că ar fi bine ca noul patriarh, indiferent cine va fi persoana, să continue lucrarea pastorală și misionară a Patriarhului Alexei al II-lea. În contextul în care evoluează situația în lumea contemporană, mai ales în situația crizei economice mondiale, este bine ca să avem relații mai strânse de cooperare, de dialog și de înțelegere reciprocă.

Din punctul nostru de vedere, considerăm că trebuie să existe continuitate în relațiile interortodoxe și chiar o preocupare mai intensă a tuturor Bisericilor Ortodoxe de a aduce o mărturie comună în societatea secularizată de astăzi. Cred că am avea nevoie de mai multe întruniri panortodoxe cu regularitate, ritmice. Nu cred că trebuie să ne întâlnim doar atunci când un Întâistătător trece la Domnul sau atunci când este instalat un nou Patriarh. În acest sens, noi am propus de mai multe ori ca, o dată la trei ani, toți patriarhii ortodocși să se întrunească nu în ședințe aniversare sau comemorative, ci în ședințe de lucru pentru a arăta că în Ortodoxie sinodalitatea este un exercițiu al comuniunii frățești, dar și al coresponsabilității.

Este necesar să afirmăm deodată și autonomia sau autocefalia, dar și coresponsabilitatea, și mai ales se impune manifestarea solidarității panortodoxe, ajutorarea reciprocă. Sunt Biserici Ortodoxe în situații foarte diferite din punct de vedere economic și social, iar o consultare mai ritmică și o cooperare mai eficientă ar da mai multă credibilitate Ortodoxiei atât pe plan național, cât și pe plan internațional.

Realizator: O asemenea inițiativă a fost propusă oficial de Biserica Ortodoxă Română?

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: Da, a fost propusă în anul 2005, atunci când Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolui, a fost prezent la București, dar și cu alte ocazii. Toată lumea este de acord în principiu, dar, în realitate, cu organizarea sunt probleme mai delicate: unde, când și cum… .

Noi considerăm că aceste întruniri ritmice ar trebui să fie organizate în diferite țări, nu în același loc, o dată la Constantinopol, o dată la Moscova, altădată la București, fie în ordine canonică, fie potrivit disponibilităților. Avem nevoie de un ritm mai intens al consultării și al cooperării și, în acest sens, s-ar impune o revistă sau un institut pastoral, misionar sau liturgic, în care diferiți teologi să propună unele soluții privind apropierea între Biserici, ca metode de lucru în contemporaneitate.

Lumea modernă este foarte rapidă în schimbările ei și, de aceea, este nevoie de mai multă consultare. În mod spontan, Bisericile își organizează mijloace de comunicare în masă proprii (televiziune, radio, cotidian, agenție de presă etc.), dar există, totuși, decajale între Bisericiile Ortodoxe în ceea ce privește prezența în societate.

Biserica Ortodoxă Română, de pildă, a reușit ca, în cooperare cu Statul, între altele, să aibă Ora de religie în școlile publice și să beneficieze de o anumită susținere financiară permanentă, pe baza faptului că Statul recunoaște rolul benefic al Bisericii în societate. Această situație din România – care pare cea mai bună până la ora actuală – nu se regăsește în toate Bisericile Ortodoxe, fiindcă, de exemplu, sunt țări ortodoxe în care religia nu se predă în școlile de Stat, ca Rusia, Republica Moldova sau Ucraina. Așadar, în această privință, credem că, ajutându-ne, consultându-ne și cooperând mai mult, putem să trăim mai intens conștiința că, totuși, Ortodoxia nu reprezintă doar o sumă de Biserici autocefale izolate, ci o familie spirituală, cu conștiință misionară dezvoltată.

Realizator: Cum apreciați, în momentul acesta, relațiile dintre cele două Biserici, dată fiind cunoscuta dispută pe tema Mitropoliei Basarabiei?

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: Acesta este un aspect al relațiilor noastre bilaterale fiind în dialog pe tema respectivă, dar există și alte aspecte de discutat, ca de exemplu, faptul că atât rușii, cât și noi, românii, avem o mare Diasporă.

În privința Diasporei avem puncte de vedere convergente, și anume că fiecare Biserică Ortodoxă autocefală are dreptul și datoria de a se îngriji de credincioșii ei care sunt plecați în afara granițelor țării. Din acest punct de vedere, Patriarhia Rusă a făcut un pas înainte prin faptul că a reușit să apropie credincioșii ortodocși ruși din America și din alte țări ale lumii, despărțiți de Biserica Ortodoxă Rusă mamă, și să facă o reunificare.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Kiril ne-a spus, când am sosit la Moscova, că ar fi dorit să vină la București pentru a discuta și a ne consulta în privința unor probleme de actualitate pentru Bisericile noastre. Dincolo de problema situației jurisdicționale din Republica Moldova, există și alte aspecte care pot să ne apropie și să constituie un început pentru o cooperare mai intensă. Avem nevoie de o mărturie comună în Europa de astăzi, avem nevoie de o mărturie comună, în general, în lume, chiar la nivelul organismelor internaționale. Considerăm că nu subordonarea, ci respectul reciproc creează relații trainice, credibile și demne pentru ambele părți.

Realizator: La Moscova, Preafericitul Păriunte Patriarh Daniel a vizitat și locul unde Ambasada României intenționează să construiască o biserică ortodoxă românească. Patriarhul a binecuvântat inițiativa și se gândește și la hramul acestui sfânt lăcaș.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: Dorința noastră este să fie construită o biserică aici, pentru Ambasadă, care să permită și unele întruniri, la sărbători, cu românii din Moscova sau cu cei care în trecere, dar și pentru unele întâlniri cu reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse. Ne-am gândit ca la pictura acestei biserici să adăugăm și doi sfinți populari, unul din România, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, a cărui fiică, Olena, ar fi trebuit să devință soția unui țar și, altul, din Rusia, cum ar fi Vladimir Cneazul, cel care a creștinat poporul rus, Alexandru Nevski, Dimitrie Donskoi, sau un alt apărător al Ortodoxiei ruse. Ne gândim la doi sfinți, populari în țările lor, dar care au contribuit și la apărarea creștinătății europene, în general. În sensul acesta, dorim să marcăm o etapă nouă în viața Ambasadei Române de la Moscova, în înțelesul de a uni mai mult cultura și cultul, spiritualitatea și această deschidere spre relații diplomatice mai eficiente.

Comentarii Facebook


Știri recente