Interviu | Părintele Patriarh Daniel despre activitatea filantropică a Bisericii: Este foarte multă nevoie de afirmare a credinţei prin fapte

Patriarhul-Daniel-la-Manastirea-Putna-judetul-Suceva-la-canonizarea-Sfintilor-Putneni-Sila-Paisie-Natan-Iacob-Putneanul-Sihastria-Putnei-10

Părintele Patriarh Daniel a vorbit în cadrul interviului acordat recent pentru postul public de televiziune (TVR) despre activitatea socială şi filantropică a Bisericii. În condiţiile în care în ultimii cinci ani Biserica Ortodoxă Română a cheltuit 100 milioane de euro pentru ajutorarea aproapelui, Preafericirea Sa a explicat că „este foarte multă nevoie de afirmare a credinţei prin fapte”.

Biserica Ortodoxă Română continuă eforturile ei concrete de diminuare a sărăciei şi de ajutorare a persoanelor defavorizate din societatea românească, desfăşurând în acest sens proiecte şi activităţi cu caracter social şi filantropic. În tot cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române se desfăşoară activităţi social-filantropice și medicale în 718 instituții și servicii sociale. În prezent se află în derulare 617 proiecte și programe sociale.

Răspunzând întrebării moderatorului Andrei Victor Dochia privind activitatea socială, Patriarhul României a explicat că Biserica a devenit primul filantrop al ţării „nu pentru că şi-a propus, ci pentru că a simţit responsabilitatea de a uni Liturghia cu filantropia”.

În vremea noastră, dacă o predică frumoasă nu este însoţită şi de o acţiune filantropică, culturală sau de ordin bisericesc nu este credibilă sau completă. Această corelare între spiritualitate şi acţiune, între Liturghie şi filantropie este o dominantă în toată tradiţia Bisericii noastre, a subliniat Patriarhul Daniel.

Apoi, făcând referire la perioada regimului comunist, Părintele Patriarh Daniel a afirmat că în acele timpuri „Biserica a fost redusă adesea la o instituţie pur liturgică, fără impact social filantropic”, dar după schimbările din 1989 s-a revenit la „tradiţia noastră veche, şi anume a prezenţei preoţilor de caritate în unităţi militare, spitale, penitenciare şi alte unităţi ale statului pentru că este nevoie de o întărire a sufletului şi de o conştientizare a relaţiei dintre libertate şi responsabilitate”.

Această dezvoltare social filantropică a devenit oarecum o întregire a Sfintei Liturghii din Biserică, a subliniat Preafericirea Sa. El a oferit ca exemplu faptul că pe lângă multe parohii s-au dezvoltat cabinete medicale, stomatologice, cabinete de consultaţă şi, în ultimii ani, unităţi de after school „pentru copiii care sunt buni la învăţătură, dar nu au acasă suficiente condiţii pentru a studia”.


10 tone de sânge recoltate în cadrul campaniei Patriarhiei Române „Donează sânge, salvează o viaţă”


Misiunea Bisericii Ortodoxe Române în rândul păstoriţilor ei a vizat dintotdeauna atât partea trupească cât şi cea sufletească. Astfel că, în cadrul Bisericii funcţionează 45 instituţii de tip medical şi farmaceutic care oferă servicii gratuite sau compensate, în funcţie de caz.

În concluzie, am putea spune că am redescoperit tradiţia veche a Sfinţilor Părinţi în care, în timp de libertate, credinţa s-a manifestat şi prin fapte ale iubirii milostive. Mai întâi celebrăm iubirea milostivă în Liturghie, aşa cum a fost ea arătată în Iisus Hristos, şi apoi în filantropie, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

De asemenea, Preafericirea Sa a făcut referire la faptul că „foarte adesea, Mântuitorul Iisus Hristos după ce a predicat Evanghelia Împărăţiei Cerurilor a vindecat pe cei bolnavi şi, uneori, a înmulţit peştii şi pâinile pentru a da puţină hrană celor care toată ziua şi-au hrănit sufletul duhovniceşte”. În acest context, el a precizat că „noi mergem după exemplul sau pilda Mântuitorului Iisus Hristos: predicăm Evanghelia, ne rugăm, dar în acelaşi timp ajutăm cât este posibil comunitatea ca să se întărească mai ales acolo unde sunt bătrâni, bolnavi, oameni singuri”.

Tu în care activitate te-ai implicat sau ți-ai dori să te implici? #PatriarhDe10

Posted by Agenția de știri Basilica on 28 Septembrie 2017

În ceea ce priveşte cooperarea cu autorităţile statului în plan filantropic, Preafericirea Sa a evidenţiat că este „necesară” şi „firească”,  deoarece „cetăţenii statului sunt în mare majoritate credincioşii Bisericii”.

Noi lucrăm pentru binele comun, adică lucrăm cu responsabilităţi diferite, de pe poziţii diferite, dar cu un scop comun. Aceasta se vede nu numai la nivelul relaţiei dintre Patriarhie şi diferite Ministere, ci şi la nivel judeaţean sau local. Consilii locale, consilii judeţene sprijină activităţile Bisericii pentru că sprijină, de fapt, o lucrare în favorarea cetăţenilor. Este o tradiţie la noi de a coopera cu Statul pentru că avem o coresponsabilitate în ceea ce priveşte viaţa cetăţenilor, a credincioşilor noştri, a subliniat Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul dialogului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adus în discuţie legea cultelor nr. 489/2006 în care se menţionează că „Statul sprijină cultele pentru că recunoaşte rolul lor în societate: educaţional, spiritual şi social în general”. El a evidenţiat că această lege prezintă „cultele oficial recunoscute ca parteneri ai Statului în activităţile sociale şi factori ai păcii sociale”.

Cu alte cuvinte, ajutorul pe care noi îl primim de la stat nu este un simplu gest de bunăvoinţă, ci de a recunoaşterea contribuţiei cultelor la viaţa societăţii. (…) Este vorba de o coresponsabilitate fără însă a ne depăşi competenţele sau atribuţiile. Noi rămânem oamenii Bisericii chiar şi atunci când cooperăm cu Statul care are autonomia lui, este neutru din punct de vedere religios, dar nu este indiferent, a spus Patriarhul României.

Interviul realizat de jurnalistul Andrei Victor Dochia a fost transmis pe TVR 1 duminică, 24 decembrie 2017, la ora 19:00.

 

Comentarii Facebook


Știri recente