Întâlnirea tinerilor ortodocși din țară, la Baia Mare

La prima Reuniune Națională a Tinerilor Ortodocși, care se desfășoară la Baia Mare între 3-6 septembrie, participă peste 3000 de tineri din toată țara și din străinătate. Manifestarea se va încheia azi, cu Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Baia Mare, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

La Reuniunea de la Baia Mare participă tineri ortodocși cu vârste între 15-30 ani, din eparhiile din țară și din diaspora, alături de delegați ai Bisericilor Ortodoxe – Surori din străinătate și reprezentanți ai Asociațiilor de Tineri Ortodocși din străinătate. Tinerii participă la diverse manifestări culturale și cu caracter duhovnicesc. Organizatorii prezintă participanților aspecte culturale și istorice ale Maramureșului, iar invitații vizitează diferite obiective care completează temele conferințelor.

În cea de a doua zi a Reuniunii Naționale a Tinerilor Ortodocși, joi, 4 septembrie, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a asistat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, de către preoții însoțitori ai grupurilor din mai multe țări și preoți însoțitori ai grupurilor de la eparhiile din țară. Răspunsurile la strană au fost date de tinerii din România, din Patriarhia Ierusalimului, din Ucraina și din Polonia. La Sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Iustin Sigheteanul a rostit un scurt cuvânt de binecuvântare a tinerilor prezenți.

De asemenea, toți participanții la Reuniune, peste 3000 de tineri, au asistat la Sfânta Liturghie, în 12 biserici din municipiu, unde au dat răspunsurile la strană.

În cea de a doua zi a programului au fost incluse dezbateri pe grupe, pe tema „Sfinții Brâncoveni – modele ale credinței mărturisitoare”.

PS Iustin Sigheteanul a vizitat atelierele de lucru, desfășurate în cadrul Liceului „Gheorghe Șincai”, și a discutat cu tinerii. Seara, ierarhul a participat la rugăciunile din incinta Catedralei Episcopale. Rugăciunile au fost rostite de către tineri, care, apoi, au cântat pricesne din caietul reuniunii.

Vizite la muzee, conferințe

Tot în cadrul celei de a doua zile a Reuniunii, tinerii au vizitat Muzeul Satului, Pavilionul de Etnografie, Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie. În Piața Libertății, tinerii l-au audiat pe cunoscutul interpret Grigore Leșe și au participat la conferința susținută de actorul și scriitorul Dan Puric pe tema „Ortodoxia și identitatea noastră națională”. Seara, la scena din zona Catedralei Ortodoxe „Sfânta Treime” a avut loc „Concertul pentru România Frumoasă”, susținut de Brio Sonores și Paula Seling.

Și în cea de a treia zi a Reuniunii, tinerii au participat la rugăciune, în 12 biserici parohiale din Baia Mare, unde au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. De asemenea, în cadrul dezbaterilor, pe grupe, a fost abordată tema „Tinerii în lumina Anului Omagial Euharistic”. La Centrul Vechi a avut loc conferința „Pintea Viteazul și curajul de a sta împotrivă”, susținută de dr. Ioan Marchiș și dr. Teodor Ardelean.

Tinerii au avut posibilitatea de a vizita expoziția „Arta și Istoria Băimăreană” de la Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie, expoziția „Maramureșul – tezaur de etnografie și spiritualitate românească”, de la Muzeului Satului și Pavilionul de Etnografie. De asemenea, au participat la programe artistice susținute de tinerii artiști la scena din Centrul Vechi.

Seara, cei peste 3000 de tineri au participat la Procesiunea „Bucuria Credinței”, organizată pe traseul Centrul Vechi – Primărie – Bulevardul Unirii – Catedrala „Sfânta Treime”. Au urmat rugăciunile de seară de la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime”. A urmat, la scena din zona Catedralei Ortodoxe „Sfânta Treime”, un program artistic muzical susținut de tineri artiști și Ansamblul Național „Transilvania”. Sâmbătă, 6 septembrie, între orele 8.30 – 10.00, la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime” a fost oficiată Sfânta Liturghie, care a încheiat Reuniunea Națională a Tinerilor Ortodocși.

Comentarii Facebook


Știri recente