Întâlnire după 45 de ani la Mănăstirea Bodrog

Absolvenții Seminarului Teologic din Caransebeș, promoția 1964-1969 au sărbătorit la 1 iulie, în străvechea Mănăstire Hodoș-Bodrog, din Arhiepiscopia Aradului, împlinirea a 45 de ani de la finalizarea studiilor, informează „Ziarul Lumina”. Inițiativa reîntâlnirii în acest loc binecuvântat a aparținut părintelui stareț arhim. Nestor Iovan, absolvent al acestei generații.

Cu acest prilej, aceștia s-au reîntâlnit cu părintele Sorin Cosma, fost profesor de limbi clasice în acea perioadă la instituția de învățământ teologic din Caransebeș. Evenimentul a debutat cu oficierea unei slujbe de Te Deum în biserica veche a Sfintei Mănăstiri, în cadrul căreia au fost rostite mai multe rugăciuni de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în tot acest timp asupra acestora, de-a lungul celor aproape cinci decenii de slujire la Sfântul Altar. De asemenea, preoții au săvârșit și un parastas pentru dascălii și colegii trecuți la cele veșnice, astăzi fiind în viață doar 2 dintre dascălii de atunci și 7 din cei 11 absolvenți.

Întâlnirea, „o punte peste ani”

Părintele profesor Sorin Cosma a ținut să fie prezent la acest eveniment de suflet, rostind un emoționant cuvânt și transmițând tuturor aprecieri din partea Seminarului de la Caransebeș. A mulțumit în primul rând lui Dumnezeu că l-a învrednicit să fie prezent la acest moment de suflet, evenimentul fiind în același timp ca o punte peste ani, și anume 45 de ani la finalizarea liceului și sfârșitul activității lor misionare și pastorale ca preoți, fiind aproape toți preoți pensionari. Părintele Sorin Cosma a adresat cuvânt de recunoștință tuturor ierarhilor care i-au oblăduit, care sunt în viață și pentru cei care au trecut la cele veșnice. Nu în ultimul rând, a adresat cuvinte de apreciere preoteselor care au fost alături de soții lor în jertfelnicie și dăruire, în vremuri grele. Ele au știut să ducă „greul și zăduful zilei”, împărtășind necazurile și bucuriile într-o ambianță de succes și jertfă, de realizări și trudă, atât în perioada comunistă, cât și în zilele haotice de astăzi, a amintit părintele profesor. După aceasta, s-au retras la o agapă oferită cu multă dragoste frățească de părintele stareț, unde au depănat cu emoție plăcute amintiri și întâmplări din vremea seminarului. Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș funcționează neîntrerupt din anul 1865 până astăzi și este una din instituțiile teologice cu tradiție din cadrul Patriarhiei Române, care de-a lungul vremii a nutrit roade teologice însemnate pentru Ortodoxia românească, aici studiind de-a lungul timpului cunoscuți slujitori ai sfintelor altare, mai ales din părțile Banatului, dascăli ai școlilor teologice din țară și ierarhi.

Comentarii Facebook


Știri recente