Întâlnire de lucru cu reprezentanții jurisdicțiilor ortodoxe din Ungaria, la Secretariatul de Stat pentru Culte de la Budapesta

În data de 15 aprilie a.c., la invitația Domnului Szászfalvi László, Secretarul de Stat pentru Culte de la Budapesta, la sediul Ministerului Administrației și Justiției din capitala ungară a avut loc o întâlnire de lucru între Excelența Sa și reprezentanții celor cinci jurisdicții ortodoxe din Ungaria (Episcopia Ortodoxă Română, Exarhatul pentru Ungaria al Patriarhiei Ecumenice, Episcopia Ortodoxă Sârbă, Episcopia Ortodoxă Maghiară, aflată sub dependența directă a Patriarhiei Moscovei și Episcopia Ortodoxă Bulgară). Din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria a fost prezent Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și o delegație din care au făcut parte Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc și Pr. Ic. Stavr. Teodor Marc, Consilierul Economic al Episcopiei, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. De la celelalte jurisdicții ortodoxe au participat câte unul sau doi clerici, iar Episcopia Ortodoxă Bulgară a fost reprezentată de Domnul Kirkov Vladimir, Președintele Comisiei Bisericești de mireni a acestei Episcopii.

A fost prima întâlnire de acest fel între Secretariatul de Stat pentru Culte de la Budapesta și reprezentanții jurisdicțiilor ortodoxe din Ungaria, înainte de a se înainta către Parlamentul Ungariei proiectul noii Legi a Cultelor, iar toți membrii celor cinci jurisdicții ortodoxe au salutat cu multă bucurie intenția Statului Maghiar de a introduce Biserica Ortodoxă în rândul Bisericilor Istorice sau Tradiționale din Ungaria. Mai sunt încă mulți pași de parcurs în această direcție, dintre care o etapă importantă ar fi și aceea a realizării unei înțelegeri între cele cinci jurisdicții ortodoxe din Ungaria, care vor avea probabil un singur reprezentant în relațiile cu Statul, dar această inițiativă ar consemna un serios pas înainte în ceea ce înseamnă aprecierea Ortodoxiei din Ungaria la justa ei valoare, în ciuda faptului că membrii celor cinci jurisdicții ortodoxe reprezintă o minoritate în această țară. După promulgarea noii Constituții, una dintre primele Legi care vor intra în discuție pentru a fi adoptată va fi și noua Lege a Cultelor, urmând ca ele să fie puse în aplicare, în principiu, de la începutul noului an.

Comentarii Facebook


Știri recente