Întâlnire a Forumului Ortodox-Catolic în Belarus

În perioada 2-6 iunie 2014 are loc la Minsk, în Belarus, cea de-a patra reuniune a Forumului European Ortodox-Catolic. Patriarhia Română este reprezentată la acest eveniment de Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, care participă la lucrările forumului alături de reprezentanți ai mai multor Biserici Ortodoxe din Europa, informează Ziarul Lumina.

Forumul European Ortodox-Catolic este organizat de către Consiliul Conferinței Europene a Episcopilor Catolici (CCEE) împreună cu Patriarhia Ecumenică și cu acordul Bisericilor Ortodoxe din Europa, se arată pe site-ul ccee.eu. Președinția comună a acestui forum este deținută de Înaltpreasfințitul Ghenadios, Mitropolit de Sassima, din partea Patriarhiei Ecumenice, și de Cardinalul Péter Erdö, președintele CCEE. Tema întâlnirii de la Minsk este „Religie și diversitate culturală: provocări pentru Bisericile Creștine în Europa” și este reflectată în referatele susținute de participanți și delegați, urmărindu-se următoarele puncte directoare: Realitatea religioasă și culturală astăzi în Europa; Rolul valorilor creștine și umaniste în societățile multiculturale europene contemporane; Libertatea religioasă; Rolul Bisericilor în promovarea învățăturii creștine și necesitatea dialogului interreligios; Reconstrucția morală a Europei. Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, a susținut în cadrul lucrărilor întâlnirii referatul pe tema „Identitatea Bisericii și a misiunii ei”.

În comunicatul de presă al acestei întâlniri se arată că Forumul Ortodox-Catolic își manifestă dorința de a discuta subiecte de natură antropologică, pastorală și culturală de importanță crucială pentru prezentul și viitorul umanității, cu scopul de a ajuta definirea unor puncte de vedere comune pe teme sociale și morale. Se mai arată că forumul nu abordează subiecte de doctrină teologică care sunt dezbătute la alte niveluri. Forumul nu vrea să se substituie Comisiei Internaționale Reunite de Dialog Teologic dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, care funcționează din anul 1980. Primul Forum European Ortodox-Catolic s-a ținut în anul 2008 (11-14 decembrie) la Trent, în Italia, având ca temă „Familia: un bun al umanității”. A doua întâlnire a avut loc în insula Rhodos, Grecia, în 2010, și a avut ca temă „Relațiile dintre stat și Biserică”. În 2012 a avut loc a treia întâlnire la Lisabona, în Portugalia, având ca temă „Criza economică și sărăcia. Provocări pentru Europa de astăzi”. În ultima zi a întâlnirii de la Minsk, delegații vor vizita în Belarus mai multe parohii ortodoxe și catolice și comunități locale ale Bisericilor participante la forum.

Comentarii Facebook


Știri recente