Întâlnire a episcopilor ortodocși la Londra

La jumătatea acestei luni, la Londra, a avut loc cea de-a doua întâlnire a Adunării pan-ortodoxe a episcopilor cu jurisdicție în Insulele Britanice, în care s-au discutat mai multe probleme de ordin pastoral și organizatoric. Din partea Patriarhiei Române a participat Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.

Întâlnirea a avut loc la Thyateira House din Londra, Anglia, informează Biroul de presă al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale citat de ‘Ziarul Lumina’. La întâlnire a participat IPS Arhiepiscop Gregorios de Thyateira și Marea Britanie (Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului), IPS Mitropolit Ioan al Mitropoliei Europei Occidentale și Centrale (Patriarhia Antiohiei), IPS Arhiepiscop Elysei al Surojului (Patriarhia Moscovei), PS Episcop Dositei al Marii Britanii și Scandinaviei (Patriarhia Serbiei), IPS Arhiepiscop și Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale (Patriarhia Română), IPS Arhiepiscop Marc al Berlinului, Germaniei și Marii Britanii (Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Granițelor), IPS Arhiepiscop Anatolie al Kerch (Episcopia Surojului), IPS Mitropolit Kallistos al Diocleei (Arhiepiscopia Thyateirei), PS Episcop Atanasie al Tropaeou (Arhiepiscopia Thyateirei).

Subiectele propuse de comisii

Președinții celor trei comisii înființate de adunare (teologică, pastorală și educațională) au propus episcopilor anumite subiecte de discuție.

Comisia educațională s-a întâlnit la Thyateira House și a propus episcopilor organizarea unei conferințe pan-ortodoxe a clericilor, înființarea unui buletin de informare pan-ortodox și pregătirea unui material catehetic pan-ortodox, respectiv broșuri cu subiecte specifice liturgice, o carte de cateheză sau resurse didactice.

Întâlnirea Comisiei pastorale s-a ținut la Catedrala Ortodoxă Rusă a Adormirii Maicii Domnului din Londra. Comisia a propus spre discuție tema misiunii creștine ortodoxe și primirea celor convertiți, practici cu privire la Sfânta Împărtășanie și Spovedanie, căsătoriile mixte, servicii sociale: capelani pentru spitale, cimitire și închisori, activități ale tinerilor prin organizarea de tabere pan-ortodoxe pentru tineret și proceduri de reglementare a relațiilor interortodoxe ale clericilor.

Întâlnirea Comisiei teologice nu a avut încă loc.

Deciziile luate

Adunarea episcopilor a decis strângerea materialului catehetic la nivel de eparhii și parohii de către Comisia educațională, respectiv broșuri despre credința ortodoxă, tipărite atât în Marea Britanie, cât și în afara granițelor ei. Comisia teologică va examina aceste tipărituri și va cerceta cartea de cateheză ‘Dumnezeul cel Viu’ (‘The Living God’, SVS Press) pentru a stabili în ce condiții va putea fi folosită ca manual standard de cateheză pentru toate eparhiile din Insulele Britanice.

De asemenea, s-a decis să se înființeze un fond pentru Adunarea pan-ortodoxă, sub numele de Fondul Adunării pan-ortodoxe, cu scopul publicării, dar și a altor acțiuni ale adunării, care vor necesita finanțare. Fiecare eparhie va plăti o cotizație anuală pentru acest fond.

Apoi, s-a decis ca slujba Vecerniei pan-ortodoxe să aibă loc la Londra, în Duminica Ortodoxiei, și va fi organizată și făcută cunoscută de acum înainte de Comisia pastorală a Adunării pan-ortodoxe. Episcopii au decis, de asemenea, ca și comunitățile georgiene și românești să înceapă să găzduiască acest eveniment. Adunarea își manifestă dorința ca astfel de evenimente să se desfășoare în Manchester, Birmingham, Glasgow și Dublin.

O altă decizie luată a fost să se înceapă planificarea unei alte conferințe pan-ortodoxe în viitorul apropiat.

În completarea acestor hotărări, episcopii au discutat de asemenea probleme legate de căsătoriile mixte, despre primirea celor convertiți în Biserica Ortodoxă, posibilitatea de a avea o variantă comună a traducerii în limba engleză a Dumnezeieștii Liturghii și nevoia îmbunătățirii comunicării dintre eparhiile ortodoxe.

Următoarea Adunare a episcopilor va avea loc în luna iunie 2011 la Biserica ortodoxă greacă ‘Sfinții Doisprezece Apostoli’ din Hertfordshire.

Comentarii Facebook


Știri recente