Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au oficiat Sfânta Liturghie la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol

În Duminica Ortodoxiei Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe Autocefale participanți la lucrările Sinaxei care s-au desfășurat de pe 6 până pe 8 martie la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol au oficiat astăzi, 9 martie, Sfânta Liturghie în Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din cartierul Fanar (Istanbul).

Sfânta Liturghie a fost oficiată de 12 Întâistătători de Biserici Ortodoxe:

† Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului,

† Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei și a Întregii Africi,

† Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului,

† Kiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii,

† Irineu, Patriarhul Serbiei,

† Daniel, Patriarhul României,

† Neofit, Patriarhul Bulgariei,

† Ilia al II-lea, Patriarhul Georgiei,

† Chrisostom al II-lea, Arhiepiscopul Ciprului,

† Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și a toată Elada,

† Sava, Mitropolitul Varșoviei și a toată Polonia,

† Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei și a toată Albania.

După citirea Sfintei Evanghelii, Arhimandritul Bartolomeu Samaras, Secretarul Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice a citit comunicatul comun al Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe. Întâistătătorii au săvârșit, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire (Trisaghion) pentru patriarhii ortodocși trecuți la Domnul și pentru odihna sufletelor celor adormiți pentru dreapta credință ortodoxă.

La final, a urmat o procesiune cu icoanele, în curtea Patriarhiei Ecumenice, apoi Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au binecuvântat poporul de la balconul Palatului Patriarhal.

Mai multe detalii aflăm de la reporterul Radio TRINITAS Aurel Moisiuc prezent la eveniment: „Fiecare ierarh a purtat în mână câte o icoană, iar la final Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a citit rugăciunea de sfințire a icoanelor și a binecuvântat pe cei prezenți. În cadrul Sfintei Liturghii a fost citit documentul care cuprinde concluziile Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe. De asemenea, s-a hotărât ca Sinodul Panortodox să se desfășoare în anul 2016 în vechea cetate a Constantinopolului. Totodată, s-au constituit comisiile de lucru pe departamente care vor analiza și pregăti lucrările premergătoare. În concluzii sunt cuprinse temele Sinodului Panortodox care vor fi reluate, analizate și discutate în cadrul Consiliilor pregătitoare. În această seară Preafericitul Părinte Patriarh Daniel are programată o vizită în mijlocul comunității românilor de aici din Istanbul, mai precis la Biserica Sfânta Muceniță Paraschevi din Istanbul”.

Comentarii Facebook


Știri recente