Inspectoratul Școlar Iași a lansat un ghid metodic inovator pentru profesorii de Religie

Inspectoratul Școlar Iași a lansat joi un ghid metodic inovator pentru profesorii de Religie, intitulat „Repere practice pentru ora de religie (învățământ primar)”. Lucrarea acoperă nivelul primar de învățământ și, în premieră, prezintă sugestii de abordare pentru elevii din Învățământul special.

Cartea a fost lansată la Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iași. Au participat Părintele Hrisostom Rădășanu, consilier la Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, directorul Casei Corpului Didactic, prof. Constantin Hriscu, și coordonatoarele ghidului: prof. dr. Luciana Antoci, inspector școlar general; prof. Gabriela Nedelcu, inspector școlar general-adjunct; prof. dr. Denisia-Elena Mănoiu, inspector de specialitate pentru disciplina Religie.

Prof. univ. dr. Constantin Cucoș, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității „Al.I. Cuza” din Iași, a prezentat ghidul în termeni elogioși, subliniind elementele de inovație:

  • Reprezintă un instrument metodic creativ și de pionierat în ce privește virtuțile/deschiderile culturale și comportamentale ale disciplinei Religie pentru învățământul primar.
  • Propune, prin activitățile sau chestionarele incluse în volum, o viziune integratoare, spre domenii și orizonturi diverse, cumulative, cu caracter interdisciplinar; se accentuează, cu acest prilej calitatea de inductor și integrator cultural al religiei ca disciplină de studiu.
  • Se sprijină și valorifică oportun experiența proximă, de zi cu zi, a elevilor.
  • Accentuează dimensiunea formativă a disciplinei pe linie moral-comportamentală.
  • Manifestă deschidere spre nou în domeniul comunicării tehno-culturale contemporane: vezi trimiteri către emoticoane (de neimaginat acum două decenii) sau sarcini de lucru bazate/livrate pe adrese web și resurse educaționale deschise.
  • Dezvoltă comportamente pro-sociale precum întrajutorarea, sociabilitatea, empatia în raport cu celălalt.
  • Cultivă creativitatea și interogativitatea specifice vârstei prin întrebări și sarcini de lucru ingenioase.
decembrie Inspectoratul Școlar Iași a lansat joi, 7 decembrie 2023, un ghid metodic inovator pentru profesorii de Religie. Foto: Facebook / Constantin Cucoș

„Lăudabilă este premisa metodică, ce stă la baza lucrării, și anume legătura indisolubilă dintre teoretic și aplicativ, dintre dezirabil și răspuns concret în plan comportamental, dintre sugestia metodică și creativitate, toate acestea fiind susținute de propuneri de activități, sarcini de lucru și instrumente evaluative ce îndeamnă la cunoaștere, aprofundare, identificare spirituală, interiorizare a valorilor creștine”, a spus profesorul universitar.

„Având o ținută grafică atractivă și un dispozitiv metodic inteligent, lucrarea se poate converti într-un instrument operațional pentru profesorii de Religie, pentru aspiranții la profesorat, pentru preoți, pentru decidenți.”

Foto credit: Facebook / Constantin Cucoș

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente