Înnoire și misiune la parohia de la Foișorul de Foc din București

Sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (27 iulie 2013) reprezintă un ales popas duhovnicesc pentru enoriașii Bisericii Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc care adăpostește, începând cu anul 2008, o părticică din moaștele acestui sfânt, socotit de Biserică Ortodoxă „patronul medicilor și ocrotitorul celor bolnavi” și, începând cu 2009, veșmântul Cuvioasei Maicii noastre Parascheva.

Potrivit tradiției, racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon va fi scoasă în procesiune din biserică și așezate se închinare și cinstire, vineri, 26 iulie 2013, orele 18.00, înainte de slujba Vecerniei, unde vor rămâne pentru a fi venerate de credincioși, până la închinarea ultimului pelerin, potrivit http://ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.ro/

În ziua de sâmbătă, 27 iulie 2013, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoți, începând cu orele 8.00. După Sfânta Liturghie va fi săvârșită slujba de Parastas pentru ctitorii bisericii.

Evenimentul este cu atât mai important cu cât biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” – Foișorul de Foc din Capitală și-a recăpătat strălucirea de altă dată. Reamintim că în luna ianuarie a anului trecut, turla lăcașului de cult a ars într-un incendiu. După mai bine de un an de la începerea lucrărilor de renovare, pe acoperișul bisericii au fost așezate o nouă turlă a Pantocratorului, precum și o nouă cupolă mică. Turlele vechi erau făcute din lemn. Cele noi au fost realizate din metal.Montarea turlelor, precum și construirea clopotniței cu lumânărar și pangar au fost posibile cu ajutorul Arhiepiscopiei Bucureștilor, a unei firme bucureștene și a Primăriei Sectorului 2. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel – oficiind în data de 15 ianuarie 2012 Sfânta Liturghie și binecuvântând lucrările de reabilitare de la Biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” – Foișorul de Foc din Capitală în urma incendiului din 9 ianuarie 2012 care a afectat cupola și turla sfântului lăcaș – făcea următoarea precizare: „Multele încercări sau situații de criză i-au maturizat pe oameni mai mult, i-au făcut mai atenți în folosirea bunurilor materiale, mai receptivi în ceea ce privește folosirea posibilităților de a-i ajuta pe alții. În general, situația de criză ne scoate din neutralitate și indiferență. Cine trece prin suferință nu mai poate fi neutru. Depinde de noi ce sens dăm încercării. Dacă încercarea, suferința, boala, necazul, paguba devin un apel la întărire în credință mai intensă, la o exprimare a milosteniei și întrajutorării mai intense, atunci suferința se transformă în biruință. Putem transforma un eșec în biruință, o pagubă în câștig, o pagubă materială în câștig spiritual, de sensibilizare a noastră în raport cu Dumnezeu și cu semenii”.

În cinstea celor doi sfinți ocrotitori ai bisericii situată în apropierea Foișorulu de Foc din București, reamintim că, sub numele de „Ateneul Sf. Pantelimon”, aproape cinci ani de zile s-a desfășurat acțiunea de catehizare prin intermediul pieselor de teatru religioase concepute special pentru micuții creștini de la biserica Sf. Pantelimon. Iată că, mai nou, prin noul proiect intitulat „Ateneul Sf. Cuv. Parascheva”, progamul parohial „Hristos împărtășit copiilor” începe să-și diversifice instrumentele de catehizare ale copiilor prin intermediul unei noi forme artistice, precum pictura și desenul.

Astfel, în ziua de 24 iulie 2013 (Sf. M. Mc. Hristina), peste 10 copii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, alături de părinții lor, au participat la tabăra de catehizare prin intermediul picturii pe sticlă organizată în cadrul proiectului „Ateneul Sf. Cuv. Parascheva”, parte componentă al programului parohial Hristos împărtășit copiilor de la parohia Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc din București.

În tabără, copiii au fost întâmpinați de doamna Viorica Colpacci cu multă căldură sufletească, care s-a îngrijit ca participanții să aibă tot ceea ce este necesar desfășurării în bune condiții a proiectului al cărui scop principal este acela de a oferi o activitate de catehizare captivantă și plăcută. Astfel, pe lângă ora de cateheză, copiii au avut posibilitatea să joace baschet sau tenis.

Însă, cel mai important moment al întâlnirii l-a constituit indubitabil atelierul de pictură pe sticlă în cadrul căruia copiii au învățat cum să-și pregătească sticla și schițele pe foi de calc necesare realizării icoanelor. Astfel, cei mai talentați la desen și pictură, au desenat și pictat scene cu personaje biblice.

Tema celui de-al patrulea cerc de pictură Ateneul Sf. Cuv. Parascheva a fost „Pronia dumnezeiescă – Un creștin bun este cel care, în ciuda încercărilor prin care trece, nu-și pierde viața duhovnicească”. Cu această ocazie, copiilor li s-a explicat faptul că Biserica nu promite o bucurie sterilă, așa cum o face atât ateismul, cât și satanismul în numele unei libertăți lipsite de orice constrângeri, ci una de natură duhovnicească. Așa cum „un alpinist bun e cel care e în viață”, tot astfel un bun creștin este cel care, în ciuda greutăților și a piedicilor cu care se confruntă zi-de-zi, nu renunță la urcușul său duhovnicesc. În cazul în care pe traseul urcușului au loc „accidente” duhovnicești, copiilor li s-a explicat faptul că acestea nu sunt întâmplătoare, ci au un sens proniator pentru că, așa cum ne învață Sfântul Vasile cel Mare, „Dumnezeu nu este autorul relelor!”.

În încheierea cursului, doamna Viorica Colpacci le-a prezentat copiilor câteva imagini cu minunatele sale sculpturi. Astfel, copiii au avut ocazia de a intra din nou în contact cu realizările artistice ale acestui plastician și director al galeriei de arta „Spiritus” din New York care locuiește în parohia bisericii Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc din București. Vizionând imaginile cu sculpturi realizate cu ajutorul fierului și a al culorii, copiii și-au dezvăluit impresiile despre creațiile profesoarei lor, o persoana care reunește în ființa ei atât de armonios energia fizică și spirituală, forța mecanică și puterea estetică sau, așa cum spuneam și cu altă ocazie, o persoana capabilă să mute din loc cu o deosebită delicatețe munți care în alt context decât cel artistic i s-ar fi opus cu o extremă duritate.

Obiectivele principale ale proiectului Ateneul Sf. Cuv Parascheva sunt inițierea teoretică în arta desenunlui și a picturii, în special pe sticlă, și realizarea în comun de către cursanți a primelor lor icoane bisericești pe sticlă. Reamintim că scopul acestui proiect îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul artei, în cazul de față al picturii bisericești pe sticlă, sub forma unei tabere de vacanță. Proiectul, al cărui scop principal îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul picturii bisericești, se desfășoară în cadrul programului parohial „Hristos împărtășit copiilor” care are loc la biserica Sf. Pantelimon-Foișorul de Foc sub motto-ul „Faceți artă religioasă, nu kitsh!”.

Sub numele de „Ateneul Sf. Pantelimon”, aproape cinci ani de zile s-a desfășurat acțiunea de catehizare prin intermediul pieselor de teatru religioase concepute special pentru micuții creștini de la biserica Sf. Pantelimon. Iată că, mai nou, prin noul proiect intitulat „Ateneul Sf. Cuv. Parascheva”, progamul parohial „Hristos împărtășit copiilor” începe să-și diversifice instrumentele de catehizare ale copiilor prin intermediul unei noi forme artistice, precum pictura și desenul.

Comentarii Facebook


Știri recente