Inima pădurii Măguricea bate încă în locașul din Boiștea

Drumul bisericilor de lemn pătrunde azi în județul Bacău, pentru a face, în răstimpuri, și aici popas printre cele mai vechi ctitorii, cioplite de meșteri anonimi. Prima oprire, la Boiștea, lângă Dărmănești, într-o bisericuță reprezentativă pentru arta lemnului din Moldova de munte.

Cioplită din lemnul stejarilor ce creșteau, odinioară, pe coastele dealurilor din jur, bisericuța de la Boiștea e ultimul martor al pădurii Măguricea. Inima codrului din care n-a mai rămas în picioare nici un copac bate azi printre bârnele frumos dăltuite, amintind tuturor de un timp în care peste tot domnea buna rânduială. O stampă a frumosului și trăiniciei, proiectată pe un fundal pe care natura l-a desenat cu infinită delicatețe. Iar meșterii ce i-au croit zdravăna haină de bârne s-au întrecut în dibăcie și migală. De altfel, tiparul construcției e cel care particularizează biserica de la Boiștea în rândul monumentelor dăltuite în lemn din județul Bacău. Garnisit cu console sculptate „în cap de cal”, exteriorul prezintă o grațioasă dantelărie.

Locașul a fost ridicat în mijlocul așezării de la Boiștea, la picioarele versantului pe care se înălța, cândva, codrul Măguricea. Astăzi, satul a devenit cartier al ultimului oraș construit în perioada comunistă – Dărmănești.

Mai multe detalii în Ziarul Lumina de Duminică.

Comentarii Facebook


Știri recente