Îngrijirile paliative valorizează omul dincolo de eficiența lui socială sau materială: Patriarhul Daniel

„S-a ajuns ca, în multe țări din Europa Centrală și Răsăriteană, să existe o ezitare în ceea ce privește centrele de paliație sau de îngrijiri paliative, deoarece acestea nu contribuie atât de mult la ameliorare, ci doar la reducerea durerii sau a suferinței. Acest lucru se vede și la noi în țară”, a remarcat Patriarhul Daniel, marți la Conferința clericilor din Prahova.

Preafericirea Sa a oferit o explicație pentru această atitudine: îndepărtarea de viziunea creștină asupra omului ca purtător al chipului lui Dumnezeu.

Patriarhul României a observat că, deși „statul nu are ca prioritate, în grija sa pentru cetățeni, îngrijirea celor care se află în stare terminală sau care au afecțiuni oncologice”, acest rol a fost asumat de confesiunile creștine.

„Se vede aici diferența de vedere asupra valorii persoanei umane. Dacă persoana umană a fost doar un producător de bunuri materiale cu semnificație financiară, este bine. Dar, când nu mai este activă persoana și nu mai produce valori materiale, este mai puțin valoroasă. Iar aceștia care se află aproape de sfârșitul vieții sunt și foarte puțin ajutați”, a spus Preafericirea Sa.

Indiferent de contribuția la viața materială și socială a unei persoane, pentru creștini, „ea este respectată pentru demnitatea de chip al lui Dumnezeu. Deci îngrijirile paliative înseamnă demnitatea persoanei umane, indiferent de eficacitatea sau eficiența ei materială”.

„De aceea, sunt îngrijiți cu respect, sunt tratați, li se alină durerile, dar, mai ales, se asigură această asistență sau îngrijire spirituală, duhovnicească, prin rugăciune, prin Sf. Maslu, prin cântări duhovnicești, prin cărți de rugăciune. Adică nu este luat în seamă doar trupul biologic, ci și sufletul”, a subliniat Patriarhul României.

Se conturează din ce în ce mai mult două viziuni asupra persoanei umane: una care reduce persoana umană la existența biologică și totul se termină la mormânt și alta care vede persoana umană, creată după chipul lui Dumnezeu cel veșnic viu, ca fiind chemată la viață veșnică, a explicat Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a vorbit marți, 30 mai 2023, despre viziunea creștină care stă la baza îngrijirilor paliative. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Patriarhul Daniel a mai amintit că moartea este un accident, nu o stare firească a trupului și că noi, creștinii, privim spre viitorul de dincolo de mormânt: „Învierea cea de obște este recuperarea integrală a persoanei umane, suflet și trup, într-un mod de existență fără de moarte”.

„Biserica vede persoana ca valoare eternă, nu valoare limitată și nu valoare condiționată de producția materială, de importanța doar fizică în societate. Această percepție adevărată a Bisericii se exprimă și în Crez, prin ultimul articol: Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie”, a mai amintit Părintele Patriarh Daniel.

În veacul ce va să fie „moarte nu va mai fi, iar cetatea Noul Ierusalim nu va mai fi luminată nici de soare, nici de lună, căci Domnul va lumina cetatea. Adică prezența lui Hristos, prin harul Său, va lumina umanitatea înviată din morți”, a amintit Preafericirea Sa.

„Aici este marea deosebire între cei care cred în Dumnezeu și în înviere și cei care consideră că viața este doar existența telurică, pământească.”


În a doua zi a Conferinței clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, programul a fost similar cu cel al primei zile, cu deosebirea că participanții au fost clerici de mir, de caritate și militari din județul Prahova.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon – Nou” din Capitală și a continuat cu mesajul transmis în plen de Părintele Patriarh Daniel, care este și Arhiepiscopul Bucureștilor.

Au urmat trei referate despre pastorația vârstnicilor și proiecte filantropice care îi vizează, apoi discuții pe marginea acestei teme.

Vezi și:

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente