La împlinirea a 150 de ani de la naștere și 80 de ani de la moartea inginerului și ctitorului Constantin Orghidan, Episcopia Caransebeșului organizează joi un eveniment cultural dedicat acestuia.
Evenimentul va debuta la ora 11 în Cimitirul Romano-Catolic din Oțelu Roșu, unde se va oficia slujba de pomenire și sfințire a cenotafului inginerului Orghidan, în prezent re-înhumat la București.
Aceasta fusese dorința sa testamentară, însă nu a putut fi îndeplinită în condițiile de război ale anului 1944 și nici în timpul regimului comunist. Abia în 19 septembrie 2023, osemintele sale au fost deshumate din cimitirul romano-catolic din localitatea Oțelu Roșu și re-înhumate la cimitirul Bellu din București, la inițiativa Academiei Române.
După-amiază, de la ora 18, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului, va avea loc o conferință despre personalitatea, activitatea profesională și de mecenat a inginerului Constantin C. Orghidan.
În prima parte a conferinței, prof. univ. dr. Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române va susține o prezentare pe tema „Inginerul Constantin Orghidan, un mare industriaș al României. Aspecte din viața și activitatea sa profesională și economică”.
A doua parte va cuprinde prezentarea intitulată „Inginerul Constantin Orghidan, un mare colecționar numismat și mecena al României”, prezentată de prof. dr. Emanuel Viorel Petac din cadrul Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Române.
Evenimentul comemorativ se va încheia prin difuzarea filmului documentar „Inginerul Constantin Orghidan, un mare industriaș și mecenat al Românei”, realizat de Diana Ilica, cu colaborarea Academiei Române și a Bibliotecii Academiei Române și prezentat pe TVR 1, sâmbătă 20 iulie 2024, la „Ora Regelui”, informează Episcopia Caransebeșului.
Constantin Orghidan
Constantin C. Orghidan, născut în București, în ziua de 22 iunie 1874, ca fiu al lui Constantin R. Orghidan și al Eufrosinei Orghidan, provenea dintr-o veche familie de negustori brașoveni aromâni, implicați în lupta pentru afirmare a națiunii române în Transilvania și ulterior în modernizarea industrială a vechiului regat al României.
A fost decorat la 9 mai 1911 de regele Carol I cu Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler pentru meritele sale în dezvoltarea căilor ferate din România. Totodată, pentru impresionanta sa activitate, Constantin Orghidan a fost decorat de regele Ferdinand I cu Ordinul „Steaua României” în grad de Ofițer (1922), apoi cu același Ordin în grad de Comandor (1923), iar ulterior cu Ordinul „Coroana României” în grad de Mare Ofițer (1926).
Foto credit: Ziarul Lumina