Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat marți slujba de înmormântare a Prof. Dr. Ing. Vasile Dascălu, cel care a coordonat lucrările recente de consolidare a Catedralei Mitropolitane din Iași.
În cuvântul rostit în cadrul ceremonialului religios, ierarhul a spus despre Vasile Dascălu că a fost „un profesionist prin excelenţă în cele ale construcţiilor, dar şi un dascăl de o înaltă ţinută profesională, conceptuală, creativă şi morală”.
„Viaţa sa de muncă, plenar trăită, a fost o suită de împliniri. Imparţialitatea, omenia şi sobrietatea îi creionau personalitatea. Acestora li s-a adăugat talentul inepuizabil, extraordinara putere de muncă, conştiinciozitatea exemplară, integritatea şi – peste toate acestea – modestia, care, întocmai ca umbra unui desen, i-a aureolat personalitatea”, a punctat ierarhul potrivit doxologia.ro.
„Fie ca nenumăratele obiective asupra cărora şi-a pus amprenta să-i prefacă viaţa, făcându-l demn de Împărăţia lui Dumnezeu!”, s-a rugat la final Preasfinția Sa.
Inginerul Vasile Dascălu a fost înmormântat marți, 13 martie 2018, în cimitirul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Iași.
Citește și: Un expert în construcții şi în consolidări de monumente istorice. Prof. Dr. Ing. Vasile Dascălu (1937-2018)
Născut în localitatea Oglinzi, comuna Răucești, județul Neamț în 5 iulie 1937, din părinții Rucsandra și Toader Dascălu, a mai avut în familie patru frați și patru surori. Vasile Dascălu a fost șef de proiect, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, filiala Iași, cercetător științific principal, având drept domeniu de competență ştiinţifică construcţii, structuri de rezistenţă.
A fost directorul firmei Romexpert Grup, societate prin care s-a realizat întreaga fază de proiectare a Catedralei Mitropolitane din Iași.
În 11 octombrie 2007 a primit „Crucea Moldavă” pentru mireni, cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci locțiitor de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Foto credit: Doxologia.ro