Clerul și procurorii au convenit asupra unui acord prin care se permite infractorilor, condamnați pentru fapte minore, să își duca la sfârșit sentința în mănăstirile Georgiei, anunță Interfax (traducere realizată de Sectorul Relații Bisericești și Interreligioase, diac. Rogoti Eugeniu). Aceștia susțin ca soluția va ajuta la ameliorarea situației în închisorile suprapopulate, și în același timp la restaurarea Bisericilor și Mănăstirilor distruse în perioada sovietica. Seful unei închisori, Khatuna Kalmakhelidze, spune ca acest acord îi va ajuta pe deținuți sa efectueze o ‘munca sociala de valoare.’ Liderul Mitropolitan, Theodor, a declarat vineri, 12 martie 2010, ca deținuții sunt în măsura să construiască sau să întrețină mănăstirile acestei națiuni predominant creștin ortodoxă. Într-o scrisoare AFP se arata ca o comisie formata din reprezentanți ai procuraturii generale și ai Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Georgiene va găsi și selecta candidații potențiali în rândul deținuților. Sistemul este în concordanța cu politica guvernului de ‘liberalizare a urmăririi penale’ și de ‘definire a unor metode noi de re-socializare’ pentru deținuți. Georgia se află încă într-o perioada în care încearcă încă să depășească criza economica provocata de războiul din 2008. Într-un raport emis anul trecut, Prison Reform International a spus ca aproximativ 20.000 de persoane s-au aflat în închisorile Georgiei, cu o crestere de 300% fața de 2004, capacitatea mai multor instituții de acest gen fiind cu mult depașită. În mod asemănător, preocupat, de suprapopularea închisorilor din Rusia, Patriarhul Kirill anunța și el sâmbătă, 7 martie 2010, că a creat un departament special de supraveghere a modului de implicare a parohiilor în penitenciare, conform Moscow Times.
Episcopul Iustin: Binele presupune efort şi îl fac cei care au demnitate, personalitate, verticalitate
„Binele, spune Părintele Nicolae de la Rohia, presupune efort şi îl fac numai cei care au demnitate, personalitate, verticalitate, care au un simţ al valorilor”, a afirmat duminică Episcopul Iustin. „Răul îl poate face oricine,…
Săptămâna în imagini: 30 ianuarie – 5 februarie 2023
Rugăciune, tradiție, pelerinaje sunt doar câteva dintre ingredientele ce alcătuiesc viața ortodoxă. Vă invităm să vedeți fotografiile din articolul nostru în imagini din perioada 30 ianuarie – 5 februarie 2023. Cea mai apreciată postare de…
Episcopul Antonie: Rugăciunea smerită ridică, îndreaptă și vindecă
Episcopul Antonie a slujit în Duminica Vameşului şi a Fariseului la biserica „Tuturor Sfinţilor” din Floreşti. În predică, Episcopul de Bălţi a vorbit despre puterea rugăciunii. „Vedem că din rugăciunea celor doi, a fariseului și…
Atelierele Centrului Bisericesc München activează sub ocrotirea Sf. Teofana Basarab
La finalul anului trecut, printr-o decizie a Consiliului Eparhial, au fost înființate, în cadrul Centrului Bisericesc de la München, Atelierele „Sfânta Teofana Basarab”. „Am considerat potrivit ca Sfânta Teofana Basarab să fie patroana Atelierelor noastre…
Arhiepiscopul Varsanufie îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual
Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului își sărbătorește luni ocrotitorul, Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare. Cu ocazia zilei onomastice, Patriarhul Daniel i-a transmis Înaltpreasfinţiei Sale un mesaj de felicitare. IPS Varsanufie s-a născut în 24 ianuarie 1968,…