Clerul și procurorii au convenit asupra unui acord prin care se permite infractorilor, condamnați pentru fapte minore, să își duca la sfârșit sentința în mănăstirile Georgiei, anunță Interfax (traducere realizată de Sectorul Relații Bisericești și Interreligioase, diac. Rogoti Eugeniu). Aceștia susțin ca soluția va ajuta la ameliorarea situației în închisorile suprapopulate, și în același timp la restaurarea Bisericilor și Mănăstirilor distruse în perioada sovietica. Seful unei închisori, Khatuna Kalmakhelidze, spune ca acest acord îi va ajuta pe deținuți sa efectueze o ‘munca sociala de valoare.’ Liderul Mitropolitan, Theodor, a declarat vineri, 12 martie 2010, ca deținuții sunt în măsura să construiască sau să întrețină mănăstirile acestei națiuni predominant creștin ortodoxă. Într-o scrisoare AFP se arata ca o comisie formata din reprezentanți ai procuraturii generale și ai Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Georgiene va găsi și selecta candidații potențiali în rândul deținuților. Sistemul este în concordanța cu politica guvernului de ‘liberalizare a urmăririi penale’ și de ‘definire a unor metode noi de re-socializare’ pentru deținuți. Georgia se află încă într-o perioada în care încearcă încă să depășească criza economica provocata de războiul din 2008. Într-un raport emis anul trecut, Prison Reform International a spus ca aproximativ 20.000 de persoane s-au aflat în închisorile Georgiei, cu o crestere de 300% fața de 2004, capacitatea mai multor instituții de acest gen fiind cu mult depașită. În mod asemănător, preocupat, de suprapopularea închisorilor din Rusia, Patriarhul Kirill anunța și el sâmbătă, 7 martie 2010, că a creat un departament special de supraveghere a modului de implicare a parohiilor în penitenciare, conform Moscow Times.
Unirea cu Basarabia nu se va face pe căi politice, ci prin înfrățire: Pastorația românilor din jurul granițelor
Protoieria Sector IV București a organizat vineri, la Parohia Sf. Nicolae – Vlădica, întrunirea „Pastorația românilor din jurul granițelor țării”. Au participat episcopii Ungariei și Basarabiei de Sud. Ei au vorbit despre o datorie spirituală…
Ierarhii români, mesajele de încurajare transmise în pandemie
Biserica Ortodoxă Română, prin ierarhii săi, i-a încurajat și susținut permanent pe credincioși să treacă mai ușor prin pandemia care ne-a schimbat viețile. Vă facem cunoscute o parte dintre aceste mesaje de sprijin: Mitropolitul Teofan…
Fundația Filantropia Timișoara: Sprijin în pandemie pentru pacienții cu scleroză multiplă
Anul trecut, Fundația Filantropia Timișoara a evaluat nevoile a 280 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă și a oferit servicii medico-psiho-sociale pentru 20 dintre acestea. Proiectul își propune să contribuie și la îmbunătățirea politicilor publice…
Felicitat de Ministrul Apărării: Toma Duminică, veteran de război, a împlinit 100 de ani
Sergentul în retragere Toma Duminică, veteran de război, a fost felicitat săptămâna trecută la împlinirea vârstei de 100 ani. Reprezentanți ai Centrului Militar Județean Argeș și ai asociațiilor veteranilor de război locale l-au vizitat pe…
Anul pandemiei: 26 de cuvinte de speranță ale Patriarhului Daniel
În data de 26 februarie se împlinește un an de la diagnosticarea primului caz de Covid pe teritoriul țării noastre. A fost un an dificil în care teama de boală și de moarte a paralizat…