Informare improvizată pentru denigrare premeditată

În urma difuzării în seara zilei de 26 august 2014 de către postul de televiziune Realitatea Tv a unui material realizat cu camera ascunsă, se impun următoarele precizări:

Statul român nu plătește integral salariile personalului clerical și neclerical, ci asigură doar o contribuție la salariile acestora (cca. 65% din salariul unui profesor din învățământul preuniversitar). Aceasta este o obligație asumată de statul român în urma secularizării averilor bisericești (1863) și a confiscării celorlalte proprietăți bisericești de către regimul comunist. De altfel, contribuția Statului român la salariile preoților nu reprezintă o situație inedită, întrucât în Uniunea Europeană mai există și alte state care acordă acest sprijin salarial personalului clerical și neclerical pentru activitatea desfășurată de culte în beneficiul societății.

Restul salariilor, impozitele, asigurările de sănătate și contribuțiile sociale, care în general depășesc cuantumul primit de la bugetul de Stat, sunt plătite din fondurile proprii ale unităților bisericești. La aceste cheltuieli salariale ale unităților bisericești se mai adaugă cheltuielile pentru întreținerea și repararea locașurilor de cult, plata utilităților (curent electric, apă, gaze, căldură, telefoane etc), activitățile sociale și educaționale ale parohiilor.

Astfel, veniturile realizate de parohii din vânzarea de lumânări și alte obiecte bisericești și din contribuțiile benevole la serviciile religioase sunt folosite tocmai pentru acoperirea acestor cheltuieli care sunt suportate tot mai greu. De precizat faptul că toate unitățile de cult încearcă să fie la zi cu plata datoriilor față de stat.

Cuantumul contribuțiilor benevole este stabilit de consiliul parohial al fiecărei parohii, în funcție de posibilitățile materiale ale comunității de credincioși.

Este regretabil însă faptul că deși Patriarhia Română a făcut aceste precizări de mai multe ori de-a lungul timpului, iar în după-amiaza zilei de 26 august 2014 acestea au fost reiterate reporterului Realitatea Tv, totuși informațiile oferite au fost ignorate sau prezentate trunchiat, probabil cu scopul tendențios de a învrăjbi populația împotriva preoților, prin generalizarea unor presupuse cazuri izolate de incorectitudine privind programarea botezului sau a cununiei în capitală.

Arhiepiscopia Bucureștilor va analiza cele semnalate în materialul video prezentat de Realitatea Tv în seara zilei de 26 august 2014 și, în funcție de cele constatate, va lua măsurile care se impun.

BIROUL DE PRESĂ

AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente