Înființarea Parohiei de Ljubljana: Grija pentru românii de pretutindeni este o datorie morală, spune patriarhul

Patriarhul Daniel a anunțat miercuri înființarea unei noi parohii pentru românii din diaspora. Aceasta va fi la Ljubljana, în Slovenia, și îl va avea păstor pe Părintele Pavel Goreanu, fostul Paroh de Torino. „Este un drept și o datorie morală a noastră de a avea grijă de românii de pretutindeni”, a spus părintele patriarh.

Preafericirea Sa a indicat că membrii Sfântului Sinod sunt responsabili nu numai față de eparhiile pe care le păstoresc în țară, ci și „toți împreună, în frunte cu Patriarhia Română, față de diaspora română”.

Părinte Patriarh Daniel l-a primit la Reședința Patriarhală pe Părintele Pavel Goreanu, căruia i-a dăruit, pentru uzul noii parohii, un veșmânt și obiecte liturgice, precum și toate cărțile de cult publicate de Editurile Patriarhiei Române.

„Ne rugăm Preasfintei Treimi și tuturor sfinților să lumineze, să păzească, să ocrotească această parohie și să fie considerată o lucrare a iubirii Preasfintei Treimi, care este izvorul de sfințenie și comuniune în viața Bisericii”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României și-a exprimat recunoștința față de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Ljubljana, care a pus la dispoziția comunității românești un spațiu pentru slujirea liturgică: la Biserica „Sf. Petru” din Capitala Sloveniei.

Părintele Patriarh l-a sfătuit pe păstorul noii parohii să dezvolte bune relații cu celelalte comunități creștine din Slovenia, „deoarece marea problemă astăzi în Europa este secularizarea”.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru păstrarea valorilor creștine bazate pe credința dreaptă și sfântă”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a precizat că înființarea parohiei „este o inițiativă a laicatului ortodox român”.

„Ne-am bucurat că acești credincioși români, destul de numeroși la ora actuală în Slovenia, au conștientizat faptul că în patru sau cinci cimitire din Slovenia se află foarte mulți eroi români care au murit în timpul Primului Război Mondial. De aceea, ei au hotărât ca hramul principal al acestei parohii să fie «Înălțarea Domnului»”, a precizat părintele patriarh.

„Cei care au inițiat corespondența au fost foarte insistenți și entuziaști, încât au conștientizat importanța anului în care ne aflăm, care este Anul pastorației românilor din afara României, a continuat el.

„Au considerat că este un moment oportun să arate că doresc să intensifice legătura cu Biserica mamă, legătura cu țara.”

Părintele Paroh Pavel Goreanu i-a mulțumit părintelui patriarh pentru încredere.

„Este o experiență pe care am mai avut-o cu ani în urmă. În 2012 am fost trimis să înființez o parohie, o comunitate la Torino pentru credincioșii români basarabeni din zona Piemontelui”, a spus el. Parohia a consolidat comunitatea românilor din zonă, „astfel învățând să rămânem români, să rămânem vorbitori de limbă română, să rămânem oameni ai Bisericii și ai lui Hristos”, a adăugat el.

Părintele Pavel Goreanu a studiat Teologia la Belgrad și, după întoarcerea de la Torino, a slujit la Biserica „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul – Titan” din Capitală.

Al doilea hram al Parohiei Ortodoxe Române de Ljubljana este „Sf. Muceniță Agnia din Roma” (21 ianuarie). Inițiativa înființării parohiei a fost sprijinită de Ambasada Română de la Ljubljana.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente