Îndemnul PS Veniamin: „Trebuie să ne folosim de fiecare moment al vieții pentru a ne sfinți viața”

După Sfânta Liturghie oficiată de sărbătorirea Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec, ctitorul și duhovnicul Mănăstirii Văratec, Episcopul Veniamin a îndemnat la valorificarea fiecărui moment al vieţii „pentru a ne sfinţi viaţa”.

Pelerinii care au participat la sărbătoarea aşezământului monastic au aşteptat cu credinţă şi răbdare să se închine la moaştele Sfinților Iosif de la Văratec și Gheorghe Pelerinul, informează Doxologia.

Slujba Sfintei Liturghii a fost succedată de slujba de pomenire oficiată tot de Episcopul Basarabiei de Sud pentru ctitorii, slujitorii, monahiile și binefăcătorii trecuți la Domnul de-a lungul timpului.

Apoi, ierarhul a explicat care este rolul sfinţilor în mântuirea noastră.

„De fiecare dată când avem zile de pomenire ale sfinților să nu rămânem indiferenți sau ignoranți în casele noastre, ci să venim ca să-i cinstim, să le arătăm dragostea noastră, prețuirea și cinstirea noastră”.

„În același timp, să le cerem lor ca unii care au aflat har înaintea lui Dumnezeu, să mijlocească pentru noi, pentru ca noi să reușim să depășim toate încercările vieții, să facem față ispitelor, și în mod demn și cu semerenie să ieșim învingători din lumea aceasta asemenea lor”, a spus Episcopul Veniamin.

Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec a fost ucenicul Sfântului Paisie de la Neamț şi ctitorul Mănăstirii Văratec. El s-a născut în jurul anului 1750, în satul Valea Jidanului din Transilvania, dintr-o familie de oameni evlavioşi, trăitori ai credinţei ortodoxe.

În ședința Sfântului Sinod din 5 – 7 martie 2008 a fost luată hotărârea de a canoniza nouă sfinți nemțeni, la propunerea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Printre cei nouă sfinți canonizați s-a aflat și Cuviosul Iosif de la Văratec, a cărui zi de pomenire a fost aleasă data de 16 august.

Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc la 5 iunie 2008, la Mănăstirea Neamț iar proclamarea locală a canonizării Cuviosului Iosif, fondator și duhovnic al mănăstirii, a avut loc în 16 august 2008.

Foto credit: Doxologia / Bogdan Bulgariu

Comentarii Facebook


Știri recente