Închinarea în duh și adevăr înseamnă că ne rugăm în prezența Duhului Sfânt

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul de învățătură rostit pe 2 iunie 2013 în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Reședinței Patriarhale, a explicat semnificațiile Pericopei Evanghelice a Duminicii a V-a după Paști de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul al IV-lea, versetele de la 5 la 42, numită și Duminica Samarinencei.

Închinarea în adevăr înseamnă închinarea care se bazează pe mărturisirea adevărului dreptei credințe

Patriarhul României a explicat ce înseamnă închinarea în duh și în adevăr: „Închinarea în duh și în adevăr este foarte importantă în această Evanghelie, deoarece ea ne arată că nu mai depinde rugăciunea omului de locul în care se face, ci de starea în care se face. Închinarea în duh și adevăr înseamnă o comuniune cu Dumnezeu realizată prin rugăciune luminată de Duhul Sfânt și prin mărturisirea adevărului dreptei credințe. Închinarea în duh și adevăr înseamnă că ne rugăm în prezența Duhului Sfânt. De aceea, în Biserica Ortodoxă rugăciunile începătoare încep cu Împărate Ceresc Mângâietorule, Duhul Adevărului care pretutindeni ești și toate le împlinești... Deci, Duhul face legătura între creatură și Creator. Ne rugăm în Duhul Sfânt pentru că El deschide făpturile spre Dumnezeu Făcătorul ca să primească harul mântuitor și ca să răspundă iubirii lui Dumnezeu. De aceea, Sfântul Apostol Pavel spune †˜Noi nu știm să ne rugăm cum trebuie, dar Duhul ne învață cu suspine negrăite și strigă în noi Avva, adică Părinte, ceea ce înseamnă Ne îndreaptă spre Dumnezeu Tatăl și ne dă conștiința și bucuria înfierii în Dumnezeu Fiul ca să simțim bucuria iubirii Tatălui Ceresc†™. Deci, această rugăciune în Duhul Sfânt este rugăciunea adevărată și nu o rugăciune formală numai din buze, ci o rugăciune din tot sufletul, din tot cugetul, căci Duhul Sfânt stă ascuns în sufletul, în cugetul omului, îi luminează mintea și îi încălzește inima să dorească să răspundă iubirii Tatălui Ceresc. Iar închinarea în adevăr înseamnă închinarea care se bazează pe mărturisirea adevărului dreptei credințe. Nu orice credință este adevăr, ci numai credința dreaptă care înseamnă mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos și mărturisirea adevărului Învierii”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a transmis și un mesaj pentru părinți și copii: „Cu prilejul Duminicii dedicate prețuirii copiilor și părinților, adică familiei creștine, îi îndemnăm pe părinți să acorde mai mult timp copiilor, să-i ajute să cultive credința, speranța și dragostea, libertatea de a face binele, iar nu răul, să aducă bucurie celor din jurul lor, să prețuiască spiritualitatea și tradițiile poporului român oriunde s-ar afla. De asemenea, îi îndemnăm pe copii să iubească mai mult pe părinții și dascălii lor, să se roage pentru ei și să le arate recunoștință. Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos cel înviat să lumineze și să umple de pace și bucurie sufletele părinților, ale copiilor și ale tinerilor creștini”.

Duminica viitoare Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a VI-a după Paști numită și a Orbului din naștere.

Comentarii Facebook


Știri recente