Început de an școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Pentru Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, începutul anului școlar 2015-2016 a fost un moment de îndoită bucurie, după cum ne-a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, luni, 14 septembrie a avut loc deschiderea festivă a anului școlar în locația de pe strada Aluminei, pentru elevii din ciclul primar și gimnazial, în timp ce în paraclisul cu hramul Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana din clădirea istorică a fostei Academii de Teologice de pe strada Republicii, s-a săvârșit Sfânta Liturghie cu ocazia praznicului Înălțării Sfintei Cruci, pentru elevii care studiază la profilul teologic şi slujba de Te Deum, în cadrul festivităţii de deschidere fiind citit şi mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul anului școlar 2015-2016, intitulat Cooperarea dintre Familie, Școală și Biserică în educație.

Bucuria din prima zi a anului școlar, care a coincis cu praznicului Înălțării Sfintei Cruci a fost întregită a doua zi, de prăznuirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei, zi în care Preasfințitul Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei, a fost prezent în mijlocul elevilor și a cadrelor didactice de la Liceul Ortodox orădean, săvârșind Sfânta Liturghie arhierească în paraclisul Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana.

Ierarhul ctitor al Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu a fost primit cu multă bucurie de elevii și profesorii școlii, care, pe lângă solemnitatea și frumusețea unei Liturghii arhierești, au avut prilejul de a asista la o hirotonie în treapta preoției a diaconului Pavel Paleu, pe seama Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea, care a primit şi hirotesia de duhovnic.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofronie a făcut referire la pericopa evanghelică și la virtuțile monahale și arhierești ale Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș.

Datorită vieții sale exemplare de credință, de evlavie și de rugăciune, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a fost un sfânt care și-a încununat viața prin săvârșirea de minuni, consemnate în sinaxarul și în cântările alcătuite în cinstea sa. Cinstind moaștele sale, care se află în Catedrala mitropolitană din Timișoara, credincioșii cinstesc, de fapt, puterea și harul lui Dumnezeu care au lucrat în viața Sfântului. Deși nu a păstorit mult, viața sa puternică de rugăciune și de credință nestrămutată au făcut ca el să fie și să rămână cel mai strălucit arhiereu al lui Hristos din ținutul Banatului și astăzi este ocrotitorul Mitropoliei care se întinde pe acest teritoriu canonic și peste partea de sud a Crișanei, în Eparhia Aradului.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și directorul liceului, i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru grija părintească manifestată constant pentru viitorul și dezvoltarea acestei școli, pepiniera duhovnicească a Eparhiei Oradiei, unde în acest an școlar învață 725 de elevi, de la grădiniță până la liceu, pregătiți de 52 de cadre didactice de mare calitate umană și profesională, elevi ale căror rezultate școlare aduc bucurii părinților, dascălilor, Bisericii și Neamului nostru românesc.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Sofronie a vizitat sala profesorală, sălile de clasă și internatul școlii, stând de vorbă cu elevii și cu părinții acestora, sfătuindu-i, încurajându-i şi urându-le succes în noul an școlar.

Comentarii Facebook


Știri recente