Început de An Nou în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Conform rânduielii și tradiției ultimilor ani, la trecerea în noul an, ierarhii și preoții Bisericii Ortodoxe Române au înălțat către Dumnezeu rugăciuni de mulțumire pentru anul care a trecut, dar și de cerere pentru noul anul care a început.

La cumpăna dintre ani, în toate bisericile și mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost oficiată rânduiala liturgică specifică acestui moment de bucurie duhovnicească, după cum ne-a precizat Pr. Molocea Gabriel.

La Catedrala arhiepiscopală din Galați, în prezența rugătoare a credincioșilor gălățeni, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și a rostit cuvenitele rugăciuni doxologice.

La final, fiecare credincios a putut servi un pahar de ceai cald și alimente tradiționale, specifice perioadei în care ne aflăm.

În prima zi a anului 2014, la praznicul Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a condus procesiunea cu moaștele Sfântului Vasile cel Mare, care se află în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, după care a oficiat slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, înconjurat de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși din oraș și din municipiu.

Pentru persoanele cu dizabilități prezente la Sfânta Liturghie, slujba a fost transpusă și în limbaj mimico-gestual.

După Sfânta Liturghie din Catedrala Arhiepiscopală, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat copiii și tinerii aflați în grija Așezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați. Aceștia au participat mai întâi la Sfânta Liturghie săvârșită în capela din cadrul Așezământului, ocrotită de Sfântul Vasile cel Mare și Sf. Cuv. Parascheva.

După rugăciunea de mulțumire, copiii și tinerii i-au sorcovit pe cei prezenți și le-au oferit un scurt moment artistic, pentru care au fost răsplătiți cu daruri, constând în dulciuri, iconițe, cărți de rugăciuni și alte daruri de suflet.

La final, după tradiția din „casa Sfântului Vasile cel Mare” din Galați, cei prezenți la eveniment au fost invitați la agapa frățească.

Prima zi din anul 2014 s-a încheiat cu tradiționala întâlnire de suflet a ierarhului Dunării de Jos cu preoții municipiului Galați și părinții protoierei ai județului, în Aula Magna a Centrului pastoral „Sf. Ioan Casian” din incinta Centrul Eparhial al Dunării de Jos.

***

Așezământul Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați, a fost înființat ca orfelinat de fete în perioada interbelică (1936-1939), de către vrednicul de pomenire Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos. După 50 de ani de confiscare de către regimul comunist, la inițiativa și în urma demersurilor făcute de către chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în acea vreme Episcop al Dunării de Jos, clădirea a fost retrocedată, după care s-au efectuat ample lucrări de reamenajare și dotare.

Reînființat și inaugurat în octombrie 2000, prin prezența și binecuvântarea Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului și a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, în prezența autorităților centrale și locale, civile și militare, a ctitorilor și donatorilor, a clerului eparhial și a unei mulțimi de credincioși, așezământul găzduiește în prezent un Centru de Plasament Rezidențial în cadrul căruia sunt îngrijite 27 de tinere provenite din familii defavorizate.

De asemenea, aici funcționează Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale „Speranța”, inaugurat anul trecut, care acordă asistență psiho-pedagogică, meditații gratuite și o masă zilnic la 73 de copii, precum și Centrul de Asistență Medicală și Laborator de Analize „Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian”, în cadrul căruia funcționează patru cabinete medicale (ecografie, stomatologie, medicină generală și laborator analize), deservite de medici specialiști, care oferă zilnic asistență medicală gratuită la peste 20 de persoane (pensionari, elevi, studenți etc.).

În cadrul aceluiași complex ființează, tot din anul 2000 și Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” ale cărui maici se ocupă de educația duhovnicească a tinerelor găzduite de acest centru filantropic.

Comentarii Facebook


Știri recente