„Chiar dacă am avea profesorii cei mai dedicați, părinți cei mai iubitori, chiar dacă, printr-o minune, am avea cel mai bun guvern şi cele mai bune școli din lume, nimic din toate acestea nu vor ajuta, nu vor conta, dacă voi, elevii, nu vă împliniţi partea voastră de responsabilitate”, le-a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul elevilor Seminarului Teologic din București.
Episcopul vicar patriarhal a participat la ceremonia de deschidere a anului școlar, unde le-a vorbit elevilor despre cea mai importantă responsabilitate din procesul educațional: „Deși voi, elevii, sunteți încă niște copii, aveţi totuşi o responsabilitate mare, în primul rând față de voi înșivă”, le-a spus ierarhul.
„Vrei să fii preot, medic sau profesor? Vrei să fii asistent medical sau arhitect, jurnalist sau să lucrezi în IT? Pentru toate aceste cariere și pentru multe altele vei avea nevoie de o educație bună! Fără școală, fără acumularea de cunoștințe și abilități nu vă puteți împlini visele voastre mărețe! Trebuie să te antrenezi, să lucrezi și să înveți pentru asta.”
Eforturile adulților îi responsabilizează pe copii
„Nu este întotdeauna ușor să urmezi o școală! Sunt mulți copii care nu au toate avantajele de a se concentra doar pe învățat şi pe a merge la școală”, le-a amintit Preasfinția Sa.
„Sunt copii singuri, sau cu un singur părinte, cărora le lipsește sprijinul de care au nevoie, poate pentru că mama sau tata şi-au pierdut locul de muncă şi nu au suficienți bani pentru susținerea educației copiilor lor. Sunt multe neajunsuri şi provocări în viața multora dintre noi, care fac dificilă posibilitatea de a oferi copiilor toate lucrurile de care ei au nevoie.”
„Ceea ce trebuie să reținem este faptul că părinții fac uneori eforturi imense, muncesc din greu, pentru a trimite copii la școală, pentru a avea o educație bună”, a continuat ierarhul.
„De aceea, nu există nici o scuză prea bună pentru ca voi, copiii, după toate aceste eforturi, să vă neglijați temele, să nu fiți atenți la ore, sau să aveți o atitudine nepotrivită în școală. Nu există nicio scuză suficient de bună pentru a nu încerca să deveniți mereu o versiune mai bună a voastră.”
Să nu visăm la succesul facil
„Știu că uneori copii şi tinerii în general, cred, visează, că pot să obțină rapid faimă și bani, că pot deveni ușor oameni mai de succes decât sunt părinții sau profesorii lor: șefi, staruri, vedete, ca la televizor, sau pe net, fără nici o muncă grea”, a precizat Preasfințitul Părinte Paisie.
„Vă anunț că este posibil să nu ajungeți niciodată un astfel de om! Mai întâi, pentru că ceea ce se vede la TV sau pe net, nu este totdeauna adevărat, nu este totdeauna o realitate!”
Preasfinția Sa a mai menționat importanța perseverenței, a muncii permanente și a comunicării cu adulții de încredere.
„Unii dintre cei mai de succes oameni din lumea asta sunt cei care au avut nenumărate eșecuri până când să ajungă la succes”, a spus părintele episcop vicar patriarhal. „Acești oameni au reușit pentru că au înțeles că nu putem lăsa defectele noastre, lipsurile, să ne definească – trebuie să folosim eșecurile, înfrângerile ca pe niște lecții de viaţă. Trebuie să învăţăm din ele ce anume să facem diferit data viitoare.”
„Nimeni nu s-a născut priceput la toate! Devenim buni în diferite domenii prin muncă grea. Nu poţi fi un sportiv performant din prima dată când joci un sport nou. Nu atingi fiecare notă muzicală din partitură atunci când cânți pentru prima dată o melodie. Trebuie să exersezi! Același principiu este valabil și pentru activitatea la școală.”
„Nu vă fie frică să puneți întrebări! Nu vă fie frică să cereți ajutor atunci când aveți nevoie! Adulţii fac asta în fiecare zi! Singuri nu s-ar descurca! Solicitarea ajutorului nu este un semn al slăbiciunii, este un semn de forță, de putere, deoarece arată că ai curajul să recunoști atunci când nu știi ceva și aceasta îți permite să înveți ceva nou”, a adăugat episcopul vicar patriarhal.
„Așadar, găsește un adult în care să ai încredere – un părinte, un bunic, sau un profesor – și roagă-l să te ajute să rămâi pe cale, să îți îndeplinești obiectivele, visele”, a mai spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
Ierarhul le-a adus elevilor daruri din partea Patriarhului Daniel: câte o carte de rugăciuni cu imagini din interiorul Catedralei Naționale.
O școală care deschide mai multe căi academice
„Corpul profesoral este unul de elită și din punct de vedere intelectual, dar și din punct de vedere moral. Iar elevii noștri au acest privilegiu, de a se forma atât intelectual, cât și duhovnicesc în spațiul acesta al Mănăstirii Radu Vodă, un spațiu care îi ajută să își desăvârșească latura spirituală, să se apropie mai mult de Dumnezeu și să manifeste – în lumea în care trăim, o lume plină de contradicții și de crize de identitate – empatie și compasiune față de semenii lor”, a spus Părintele Marian Colțan, directorul seminarului.
„Cei de la profilul teologic au o paletă largă din care să aleagă, nu doar Facultatea de Teologie, ci mulți dintre ei urmează Universitatea Națională de Muzică, Facultatea de Jurnalism, Facultatea de Istorie. Fiecare, așa cum am observat de-a lungul celor patru ani de studiu, își urmează până la urmă vocația și este foarte important să-și urmeze acest drum și să se regăsească în ceea ce vor face mai târziu.”
Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din București numără în acest an 408 elevi înscriși la secțiunea de Teologie și la cea cu Profil Postliceal Sanitar.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu