Începe unul dintre marile pelerinaje anuale la Mănăstirea Nicula (Program)

Mănăstirea Nicula din județul Cluj își va sărbători hramul de Adormirea Maicii Domnului. Anual ajung la această sărbătoare mii de pelerini, pentru a cinsti icoana făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu din patrimoniul mănăstirii.

Programul sărbătorii va debuta duminică, la ora 12:00, cu procesiunea „La Nicula colo-n deal”. Manifestarea va începe la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului Gherla de unde pelerinii vor merge pe jos până la Mănăstirea Nicula.

Procesiunea va fi condusă de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, însoțit de PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și de PS Macarie de Glavinitsa, Episcop vicar al Mitropoliei de Ruse din Bulgaria.

Procesiunea aduce aminte de minunea făcută de Icoana Maicii Domnului de la Nicula. În anul 1699, icoana a lăcrimat timp de 26 de zile ca semn pentru ce avea să se întâmple în secolul următor. Pictorul icoanei a fost preotul ortodox Luca din Iclod.

La ora 18:00 va fi oficiată Vecernia, urmând ca Icoana făcătoare de minuni să fie scoasă din biserică și să se săvârșească Utrenia și Prohodul Maicii Domnului.

În apropiere de miezul nopții, icoana va fi purtată în procesiune în jurul mănăstirii.

Luni, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, un sobor de ierarhi va oficia Sfânta Liturghie, începând cu ora 9:00.

Programul detaliat îl puteți consulta pe site-ul Mitropoliei Clujului.

Pelerinajul de pe 15 august, la Mănăstirea Nicula, este unul dintre marile pelerinaje anuale ale românilor, alături de cele de pe 14 octombrie – la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, 27 octombrie – la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou din București, și 30 noiembrie – la peștera Sfântului Apostol Andrei din județul Constanța.

În 2021 au fost la pelerinajul de la Nicula peste 17.000 de persoane.

Sursă foto: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente