Încep lucrările de reabilitare la sediul Academiei Române din Capitală

Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, și Președintele Companiei Naționale de Investiții, Manuela Irina Pătrășcoiu, au semnat miercuri contractul de reabilitare, consolidare și extindere a sediului Academiei Române. La ceremonie a participat și Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației, Attila-Zoltan Cseke.

„Acest contract este semnat chiar în anul în care se celebrează 125 de ani de la finalizarea construcției sediului istoric al Academiei Române, construcție care, în ciuda aspectului de clădire monobloc, este formată prin adăugiri succesive, respectiv Casa Cesianu și Casa Zaleski, acestea fiind și cele mai vechi clădiri din ansamblu”, a precizat ministrul.

Proiectul a fost inclus în anul 2020 în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcțiilor”, și aprobat de Guvernul României prin Hotărârea nr. 1232/2021 din 17 noiembrie 2021.

În februarie 2022, Compania Națională de Investiții a lansat procedura de achiziție publică pentru atribuirea lucrărilor.

Proiectul are trei obiective principale:

Transformarea în muzeu a sediului istoric al Academiei Române, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și înscris în categoria Monumentelor Istorice de către Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului.

Construirea unei noi Aule a Academiei Române, cu o suprafață de 8.500 de metri pătrați, care va găzdui cele 14 secții ale Academiei, sediul administrativ, săli de întruniri și spații de protocol.

Reabilitarea și re-funcționalizarea Clădirii Moxa, ca parte a sediului administrativ.

La finalizarea proiectului, cele trei imobile care vor alcătui sediul Academiei Române vor avea o suprafață construită totală de 14.600 de metri pătrați. Durata estimată de realizare a proiectului este de 36 de luni, din care 6 luni sunt destinate etapei de proiectare.

Investiția are valoarea totală de aproximativ 125 de milioane de lei. Academia Română participă cu o contribuție de 833.000 de lei.

Foto credit: Facebook / Compania Națională de Investiții

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente