Inaugurarea Primei Facultăţi de Teologie Ortodoxă din Cipru

Prima Facultate de Teologie Ortodoxă din Cipru a fost inaugurată marţi seară, 15 septembrie 2015, de către ES Nicos Anastasiades, Preşedintele Republicii Cipru, şi de Preafericitul Părinte Hrisostom al II-lea, Arhiepiscopul Ciprului.

În cadrul evenimentului, preşedintele Republicii Cipru, ES Nikos Anastaiadis a afirmat că înfiinţarea Facultăţii de Teologie a Bisericii Ciprului are loc într-o epocă în care este nevoie de „pilde de lumină”. De asemenea, Excelenţa Sa a promis că guvernul va fi alături de noua instituţie de învăţământ şi va sprijini Biserica Ciprului în acest sens.

Cu prilejul acestei inaugurări, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolui, a transmis un mesaj de felicitare adresat Arhiepiscopului şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ciprului. În mesajul său, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi-a mărturisit bucuria şi asentimentul faţă de hotărârea Bisericii Ciprului de a fonda o Facultate de Teologie.

Înfiinţarea acestei facultăţi”, a afirmat Arhiepiscopul Hrisostom, „a reprezentat o nevoie crescândă a Bisericii Ciprului de a cultiva propria sa educaţie teologică”.

„Ne exprimăm bucuria şi veselia pentru că vedem împlinirea unui dor fierbinte al nostru”, a spus Preafericirea Sa arătând şi faptul că „Facultatea de Teologie a Bisericii Ciprului va avea ca scop promovarea duhului eclezial, formarea în Hristos şi a inimilor clericilor”.

În această facultate, sub coordonarea Bisericii, se va îmbina formarea ştiinţifică cu viaţa duhovnicească, promovându-se totodată cultivarea gândirii critice.

„Biserica”, a afirmat Preafericirea Sa, „nu se aşteaptă la schimbarea lumii de către teologii ei. Nici să răstoarne structurile societăţii. Se aşteaptă însă să ofere acea scânteie care devine foc în inimile oamenilor, pentru a-L întâlni pe Hristos; să dovedească faptul că Biserica nu este un muzeu unde se păstrează comori şi nici încă o ideologie printre multe altele, ci este familia noastră, locul nostru, care ne aşteaptă”.

Sursa: http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=5540

http://www.sigmalive.com/en/news/local/135185/the-theological-school-opens-to-25-students

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente