Inaugurarea parohiei românești din Nottingham (Marea Britanie)

Duminică, 7 septembrie 2008, a fost inaugurată parohia ortodoxă română cu hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Nottingham (Marea Britanie).

La orele 9.30 s-a săvârșit slujba Aghesmei, pentru binecuvântarea icoanelor și a noului spațiu liturgic pus la dispoziție de către autoritățile locale din Nottingham pentru comunitatea românilor ortodocși. La Sfânta Liturghie au participat, alături de delegații Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională, reprezentanți ai Ambasadei României și ai municipalității, membrii noii comunități împreună cu credincioși ortodocși de diferite etnii. Slujba s-a săvârșit în limbile română, engleză și greacă.

Părintele Protopop Silviu Pufulete, vicar pentru Marea Britanie al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională, a citit gramata de înființare a noii parohii și decizia de numire a preotului paroh Dan Petru Ghindea. În cuvântul rostit la finalul slujbei, părintele Ghindea a mulțumit tuturor celor care au sprijinit organizarea noii parohii, oficialităților române și britanice prezente la eveniment, și s-a adresat tuturor participanților, invitându-i la agapa tradițională românească ce a încheiat festivitatea de duminică.

Bucuria evenimentului este exprimată astfel de Ovidiu Bagdasar, membru al noii parohii: «Inaugurarea unei parohii românești în afara țării este un eveniment major pentru orice comunitate de români. Știm cu toții că ‘bine este să fie frații împreună’. Din acest moment, românii din Nottinghamshire se pot întâlni în locașul slavei lui Dumnezeu și se pot ruga în graiul lor strămoșesc împreuna cu cei de o simțire cu ei. Peste hotare, unde mulți suferim de dorul de casă, parohia își capătă sensul deplin de familie extinsă, în cadrul căreia ne împărtășim atât bucuriile cât și neîmplinirile.

Este locul unde ne simțim acasă și unde mergem împreună spre mântuire».

Comentarii Facebook


Știri recente