Inaugurarea centrului de prevenire a abandonului şcolar la Vama Seacă, jud. Alba

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat joi, 03 martie, slujba de binecuvântare a Centrului de zi Sfântul Ierarh Nectarie de la Vama Seacă, informează Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Acest centru are ca scop sprijinirea copiilor din familii defavorizate să îşi continue studiile. Instituţia inaugurată astăzi face parte din reţeaua de prevenire a abandonului şcolar coordonată de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Centrul de prevenire a abandonului şcolar a fost construit pe fundația fostei şcoli primare din localitate, care nu mai funcționează de 8 ani.

„Lucrările la așezământul social de la Vama Seacă au început în primăvara anului trecut iar reabilitarea clădirii s-a făcut în doar câteva luni, actualul centru fiind construit pe fundația fostei şcoli primare din localitatea Vama Seacă, şcoală care nu a mai funcționat din anul 2008, copiii din localitate mergând cu microbuzul școlar la Școala Gimnazială Hopârta. Centrul a fost construit din donațiile oamenilor cu suflet mare adunați în jurul parohiei noastre” a spus părintele coordonator Bogdan Șalariu.

Centrul de Zi funcţionează şi este susţinut financiar printr-un parteneriat între Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Primăria comunei Hopârta.

„Îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru sporul pe care ni L-a dăruit ca să putem desăvârşi această frumoasă lucrare şi îl rugăm să ne ajute să putem duce mai departe frumoasa misiune la care Hristos ne-a chemat” a mărturisit părintele Bogdan Șalariu.

Potrivit părintelui coordonator, Centrul de Zi din Vama Seacă oferă sprijin pentru 25 de copii aflaţi în risc de abandon şi eşec şcolar, care provin din comunitatea rromă sau din medii vulnerabile din punct de vedere social, din familii cu diferite probleme sociale. Copiii primesc aici o masă caldă, rechizite şcolare, sunt meditaţi gratuit pentru a-şi îmbunătăţii situaţia şcolară şi participă de asemenea şi la activităţi de dezvoltare personală şi recreative.

„În acest centru își găsesc adăpostul 25 de copii școlari din satele Turdaș, Șpălnaca și Vama Seacă. După terminarea orelor ei vin la centru unde primesc o masă caldă și asistență pentru efectuarea temelor, iar înainte de plecarea din centru primesc o gustare”, a precizat părintele coordonator.

La nivelul judeţului funcţionează, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, 11 centre educaţionale de zi şi 7 centre de prevenire a abandonului şcolar ce au ca scop sprijinirea copiilor din familii dezavantajate să îşi continue studiile.

Comentarii Facebook


Știri recente