Înaltpreasfințitul Teofan a vizitat câteva așezăminte ortodoxe în Statele Unite ale Americii și Canada

În perioada 18-25 noiembrie Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei însoțit de părintele arhimandrit Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași și exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor au efectuat o vizită la așezăminte ortodoxe din Statele Unite ale Americii și Canada, după cum informează doxologia.ro

În prima zi a vizitei au fost venerate binecuvântatele moaște ale Sfântului Ioan Maximovici din San Francisco. În zilele următoare au fost vizitate două mănăstiri ortodoxe din Arizona și Texas ctitorite de ierom. Efrem, ucenicul bătrânului Iosif (Gheron Iosif) de la Sfântul Munte Athos. Au fost vizitate apoi Institutul Teologic Ortodox „Sfântul Vladimir” și Mănăstirea „Sfântul Tihon” de lângă NewYork.

Între 23 și 25 noiembrie Înaltpreasfinția Sa a vizitat comunitatea ortodoxă din Montreal participând ca delegat al PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii cu mulțumire adusă lui Dumnezeu la împlinirea a 40 de ani de la întemeierea parohiei ortodoxe române „Sfântul Ioan Botezătorul” din Montreal – Canada. Cu această ocazie a fost dăruită o icoană a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, având în ea și o părticică din sfintele sale moaște ca binecuvântare a PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rostindu-se mesajul întâistătătorului BOR. Preafericirea Sa a oferit de asemenea parohiei o cruce de binecuvântare, patru cărți liturgice și Diploma omagială „Sfinții Împărați Constantin și Elena” însoțită de Medalia omagială. Părintelui paroh George Chișcă i-a fost oferit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru clerici.

Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi, și de către PS Episcop Vicar Ioan Casian de Vicina înconjurați de un sobor de nouă preoți din diferite parohii ortodoxe românești din Canada. Sute de credincioși ortodocși români din Montreal au participat la momentul aniversar dând slavă lui Dumnezeu împreună cu părintele paroh George Chișcă la împlinirea a 40 de ani de la întemeierea parohiei. La slujbă a fost prezentă d-na Maria Ligor, ambasadoarea României la Ottawa, si d-na Lucica Iațic, consulul general al României la Montreal.

În după-amiaza zilei de 24 noiembrie a fost vizitată și o altă parohie ortodoxă română din Montreal, parohia „Sfântul Gheorghe”, cu existență mai recentă, dar care a reușit să achiziționeze complexul de clădiri al unei foste parohii catolice și să amenajeze un spațiu liturgic potrivit pentru comunitatea românească.

Comentarii Facebook


Știri recente