Inaltpreasfinţitul Părinte Teofan: „Să aveți smerenia să spuneți soției sau soțului, părinților și fraților «Iartă-mă!»”

Biserica „Sfântul Gheorghe“ din orașul Botoşani a îmbrăcat sâmbătă, 23 aprilie 2016,  straie de sărbătoare. Peste 500 de credincioşi au participat la hramul acestui sfânt lăcaş, cinstindu-l pe ocrotitorul spiritual al municipiului. Pe un podium special amenajat a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. În acest an, cu prilejul hramului a fost expusă spre închinarea credincioşilor o raclă cu părticele din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi ale Sfântului Mare Mucenic Mina.

În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a lansat un îndemn pentru ajutorarea celor sărmani.

„O bucurie nespusă se va strecura nu în inima celui care primește, ci în inima celui care dă. Și ar trebui să mulțumească nu cel care primește, ci cel care dă. (…) Faceți în așa fel încât să nu vină ziua de Paști și să vă găsească cumva în vrajbă cu cineva. Faceți în așa fel încât în familie, în mod special, să aveți smerenia să spuneți soției sau soțului, părinților și fraților «Iartă-mă!»”.

IPS Teofan: O «Săptămână Altfel», în care inima noastră, mintea, cugetul, să aibă un alt ritm”

Înaltpreasfințitului Părinte Teofan și-a exprimat bucuria că a putut fi și în acest an alături de botoșăneni în ziua în care aceștia îl cinstesc pe ocrotitorul orașului și a vorbit despre modul în care ar trebui să ne comportăm în Săptămâna Mare.

 „Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu timp frumos și iată-ne aici adunați în număr mare, în această preafrumoasă incintă, la umbra Măritului Voievod Petru Rareș și a soției sale, Elena Doamna. Ne apropiem de Săptămâna Mare, fraților și surorilor, și vă adresez rugămintea și îndemnul ca această săptămână care vine să fie, după cum zic cei din învățământ, o «Săptămână Altfel», în care inima noastră, mintea, cugetul, să aibă un alt ritm. Ne ocupăm, slavă Domnului, de-a lungul întregului an de cele ale noastre și este bine acest lucru; în această săptămână însă trebuie să încercăm să introducem mai mult cer și mai multă evlavie în cursul vieții noastre”, a subliniat Ierarhul.

La fel ca şi în anii anteriori, credincioşii au primit la final porţii de sarmale, câte un pahar de vin, dar și cozonaci de post. Programul religios dedicat hramului acestui sfânt lăcaș, ctitorie a doamnei Elena Rareș din anul 1551, a mai cuprins oficierea slujbei Sfântului Maslu de către un sobor de preoți din Botoșani. Moaștele Sfinților Mina şi Mare Mucenic Gheorghe vor rămâne spre închinare până în Vinerea Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente