Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Gherasim Cristea a fost înmormântat la Râmnicu Vâlcea

Arhiepiscopia Râmnicului a fost astăzi, 12 aprilie 2014, în doliu. Clerul, credincioșii și toți cei care l-au cunoscut și prețuit pe Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim Cristea și-au luat rămas bun de la vrednicul ierarh care a trecut la Domnul în dimineața zilei de 9 aprilie 2014. Slujba înmormântării a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Nicolae” din Râmnic și a fost oficiată de către Înaltpreasfinitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei împreună cu mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanaților, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

La slujba de înmormântare Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat mesajul intitulat: UN MONAH DINAMIC ȘI UN PĂSTOR HARNIC. Mesajul Patriarhului României a fost transmis de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

„Părintele Arhiepiscop Gherasim al Râmnicului rămâne în memoria noastră ca fiind un arhipăstor misionar și harnic, apărător înțelept al tradiției ortodoxe românești și al monumentelor istorice bisericești”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române în mesajul adresat cu acest prilej, adresând apoi părintești condoleanțe: „La acest moment de mare tristețe pentru Arhiepiscopia Râmnicului și pentru întreaga Biserica Ortodoxă Română, în numele ierarhilor Sfântului Sinod și al nostru personal, adresăm familiei îndurerate, clerului, viețuitorilor din mănăstiri și credincioșilor îndoliatei Arhiepiscopii a Râmnicului, părintești condoleanțe, rugându-ne Domnului nostru Iisus Hristos, Arhiereul Cel Veșnic, să așeze sufletul vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Gherasim, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi, în ceata sfinților Săi slujitori, care au binevestit lumii Evanghelia mântuirii și a vieții veșnice”.

„Peste o mie de credincioși și sute de preoți au venit astăzi pentru a aprinde o lumânare și a înalța o rugăciune pentru cel care a fost timp de 40 de ani episcop și Arhiepiscop al Râmnicului. Ei au venit cu jerbe de flori și ofrande pentru cel care astăzi merge spre Brațele Părintești ale Tatălui Ceresc. Arhiepiscopul Gherasim Cristea va rămâne în memoria clerului și credincioșilor ierarhul blând care a îmbinat ascultarea monahală cu administrația arhiepiscopală, cel care a îmbinat muncă cu rugăciunea fiind un vrednic și dinamic arhiereu în grădina ortodoxiei. Entuziasmul tineresc și dragostea de frumos l-au recomandat un slujitor vrednic și plin de lumină”, ne-a transmis Aurel Moisiuc, corespondent Radio TRINITAS, prezent la Râmnic.

***

Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului s-a născut la 14 noiembrie 1914, în localitatea Muntenii Buzăului din județul Ialomița.

În anul 1934, a fost primit ca frate la mânăstirea Cernica din apropierea Bucureștilor, apoi a urmat cursurile seminarului monahal al acestui așezământ monastic și ale seminarului „Nifon Mitropolitul” din București, pe care l-a absolvit în anul 1942. În anul 1948 a fost declarat licențiat în Teologie laInstitutul Teologic de grad universitar din București.

În anul 1937 a fost tuns în monahism, iar apoi hirotonit preot. După ce a slujit ca preot la mănăstirea Antim din București timp de nouă ani, în anul 1952 a fost numit stareț al mănăstirii Căldărușani, renumita ctitorie a domnitorului Matei Vodă Basarab din secolul al XVII-lea.

În anul 1970, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Arhiereu vicar al Eparhiei Dunării de Jos, cu titulatura de Constănțeanul. În acea perioadă a comunismului ateist, în anul 1971, a contribuit la descoperirea moaștelor celor patru martiri de la Niculițel, Zoticos, Attalos, Kamasis și Filippos (sec. IV), pe care le-a așezat spre închinare la mănăstirea Cocoș din județul Tulcea, unde se află și astăzi.

În anul 1975, Sfântul Sinod l-a ales Arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului și Argeșului, cu titulatura de Piteșteanul, iar în ziua de 30 septembrie 1984, a fost ales Episcop titular al Episcopiei Râmnicului și Argeșului de Colegiul Electoral al Bisericii Ortodoxe Române.

În ședința de lucru din 18-19 iunie 2009, Sfântul Sinod a hotărât ridicarea Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie și a Preasfințitului Părinte Gherasim la rangul de Arhiepiscop al Râmnicului.

În plan administrativ-gospodăresc, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim al Râmnicului a consolidat și restaurat numeroase biserici din eparhie, precum și mânăstirile Cozia, Turnu, Stănișoara, Hurezi, Bistrița, Dintr-un Lemn, Brâncoveni, Surupatele și schiturile Ostrov, Cornet, Iezer etc.

În ultimii ani, prin purtarea sa de grijă a fost construit Centrul cultural-religios Sfântul Ierarh Antim Ivireanul și o cantină socială la sediul administrativ al Arhiepiscopiei Râmnicului.

A participat ca delegat al Bisericii Ortodoxe Române la simpozioane și întruniri teologice în străinătate și este autorul a numeroase articole, studii și cărți dintre care menționăm: „Războiul de independență în documentele Episcopiei Râmnicului și Argeșului” (1977), „Istoria Mânăstirii Govora” (1995), „Istoria Mânăstirii Căldărușani” (1997), „Viața Sfântului Martir Constantin-Vodă Brâncoveanu și a celor împreună pătimitori cu Dânsul” (2001), „Istoria Mânăstirii Hurezi” (2003) etc.

Comentarii Facebook


Știri recente