Înaltpreasfințitul Nicolae, Arhiepiscopul celor două Americi, a vizitat parohiile ortodoxe românești din Vancouver, BC, Canada

În perioada 30 aprilie – 2 mai 2010, Înalt Prea Sfințitul Părinte Arhiepiscop Nicolae a vizitat parohiile ortodoxe românești din Vancouver, BC, Canada. Cu ocazia vizitei, care este a patra în numărul vizitelor pastorale de la instalarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Înalt Prea Sfinția Sa a oficiat o serie de slujbe pentru folosul credincioșilor români ortodocși din Lower Mainland, după cum urmează:

Vineri, 30 aprilie ora 7.00 pm – taina Sf. Maslu la biserica Sf. Nicolae din Port Kells, BC, unde Înalt Prea Sfinția Sa a fost primit cu pâine și sare, după datină, de grupul de copii de la Școala de duminică. La oficierea slujbei au participat preoții Nicolae Lăpuște, de la biserica Sfânta Treime din New Westminster; Pr. Nicu Liuța de la biserica Sf. Gheorghe din New Westminster și Pr. Corneliu Iulian Dragomir de la biserica gazdă. În cuvântul de învățătură, primit cu multă atenție de către credincioși, Înalt Prea Sfințitul a vorbit despre tămăduirea sufletească și trupească pentru „zdrobirile sufletelor și trupurilor”, cum menționează rugăciunea de la sfințirea untdelemnului, tămăduire ce vine prin credință și participarea la Sfintele Taine ale Bisericii. Agapa frățească pregătită cu ocazia vizitei de Comitetul de Doamne a fost mult apreciată de cei prezenți care au mulțumit ostenitorilor pentru primirea călduroasă, informează www.romarch.org/ro/.

Sâmbătă 1 mai, după o scurtă vizită a împrejurimilor Vancouverului, inclusiv locul unde a fost aprinsă flacăra olimpică pentru jocurile de iarnă, Înalt Prea Sfinția Sa s-a întâlnit cu membrii Consiliului Parohial al bisericii Sf. Nicolae pentru a sublinia grija pentru viitorul bisericii și prezența tinerei generații în viața bisericii, cât și necesitatea finalizării lucrărilor de remodelare și pictură a bisericii în vederea târnosirii și sfințirii programată în trei ani. Sâmbătă seara, Înalt Prea Sfinția Sa s-a aflat în mijlocul credincioșilor bisericii Sf. Gheorghe din New Westminster. Întâmpinat de preotul Nicu Liuța și credincioșii parohiei, IPS Nicolae a oficiat slujba Vecerniei pentru Duminica Samarinencii, alături de preoții Corneliu Iulian Dragomir și Nicu Liuța. La sfârșitul Vecerniei, Înalt Prea Sfinția Sa a vorbit despre mărturisirea Învierii prin salutul „Hristos a Înviat” – „Adevărat a Înviat”, la înjumătățirea praznicului și de necesitatea transformării interioare pe măsura mărturisirii prin iertare, dragoste și generozitate față de semeni. Tot sâmbătă, Înalt Prea Sfinția Sa a vizitat și apreciat progresele de la biserica Sf. Treime prin remodelarea și adăugarea cafasului pentru cor, pictura interioară și renovările exterioare. Deși biserica ține de Episcopia Ortodoxă Română din America, s-a subliniat dragostea și ajutorarea frățească între preoții și credincioșii români din Vancouver, bază pentru mult așteptata unire.

Duminică 2 mai, Înalt Prea Sfinția Sa a oficiat Sf. Liturghie în mijlocul credincioșilor de la biserica Sf. Nicolae împreună cu preotul paroh Corneliu Iulian Dragomir. După Sf. Liturghie au fost rostite rugăciunile de sfințire pentru reparațiile săvârșite în biserică și stropire cu Aghiasmă a bisericii împreună cu binecuvântarea credincioșilor. Cuvântul de învățătură despre închinarea în duh și adevăr a cuprins și descrierea Locurilor Sfinte din Ierusalim vizitate de Înalt Prea Sfinția Sa la începutul anului și o invitație pentru toți creștinii să participe la astfel de experiență. După încheierea slujbei a fost organizat un picnic în grădina bisericii unde Înalt Prea Sfinția Sa a urmărit piesa „Prostia omenească” realizată de copiii de la Școala de Duminică și jocurile ce au fost organizate cu acest prilej. Deși a fost o vreme capricioasă, bucatele gustoase, emoția copiilor, bucuria gazdelor și a celor prezenți au fost contagioase și benefice. Au mai participat Pr. Nicu Liuța cu familia și Rev. Alvin Hindman de la biserica Vechie Catolică, bun prieten și vecin al parohiei Sf. Nicolae. Ziua s-a încheiat cu tortul de bun venit și sărbătorirea anilor de păstorie a Înalt Prea Sfinției sale împreună cu mulțumirea tuturor exprimată pentru prilejul special de trăire spirituală și comunitară oferite.

Comentarii Facebook


Știri recente