Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a sfințit Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Chișinău

Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat marți, 2 mai, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din sectorul Ciocana, municipiul Chișinău (paroh PC preot Teodor Botezatu).

Înainte de Sfânta Liturghie Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a oficiat slujba de sfințire a bisericii cu punerea sfintelor moaște în piciorul sfintei mese, informează Biroul de Presă al Mitropoliei Basarabiei.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Petru a rostit un cuvânt de învățătură în care s-a referit la evenimentul sfințirii bisericii și la pericopa evanghelică din duminica a cincea după Sfintele Paști.

Comentând evanghelia zilei, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, s-a oprit la diferențele dintre iudei și samarineni și motivul pentru care aceștia se disprețuiau reciproc. Apoi Înaltpreasfințitul Petru a vorbit „despre sete spirituală care este altceva decât setea fizică, o sete chinuitoare după Dumnezeu, care o are fiecare om și nu-l lasă în pace până nu-L găsește pe Dumnezeu”. „Fericitul Augustin redă acest adevăr când spune:”Neliniștit este sufletul meu Doamne, până se va odihni întru tine”. Dar această sete depinde de starea noastră sufletească. Cu cât ne curățim sufletul, prin Sfânta Spovedanie, de păcate, cu atât setea este mai mare. Când omul află „apa cea vie”, care este cuvântul lui Dumnezeu, nu mai poate renunța la această „apă”, și devine un mărturisitor al lui Hristos, cum a devenit femeia din Evanghelia de astăzi. Întâlnirea cu Mântuitorul Hristos o determină pe femeia samarineancă să se intereseze de adevărata închinare către Dumnezeu, îi schimbă viața și dintr-o femeie care era departe de adevărata credință devine mărturisitoare a lui Hristos și apostol pentru cetatea sa Sihar”, a mai spus Înaltpreasfințitul Petru.

Apoi Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a explicat celor prezenți rânduiala și necesitatea sfințirii prestolului unui nou sfânt locaș, după care în mod special a vorbit despre activitatea părintelui Teodor Botezatu, apreciind „hărnicia și devotamentul de care a dat dovadă înălțând un sfânt locaș unde se va slăvi Dumnezeu și sfinții săi”. „Pentru timpurile noastre este o mare realizare să înalți un asemenea sfânt locaș, în timp de cinci ani, dacă ținem cont de greutățile financiare cu care se confruntă societatea noastră. Știm că bisericile se înalță cu „bănuții văduvei”, de aceea contează cine îi adună și cum îi chivernisește. Părintele Teodor a adunat cu multă grijă fiecare contribuție și a pus-o aici în zidurile acestea, și astăzi cu toții putem aprecia și admira, în același timp, această frumoasă lucrare. Mulțumim părintelui Teodor pentru lucrarea sa și mulțumim și D-voastră, cei care i-ați fost aproape și l-ați sprijinit. Când privim acest sfânt locaș, înțelegem că n-a fost ușor și că ați avut de înfruntat nu puține greutăți și încercări. Dar dacă este credință în Bunul Dumnezeu, v-ați convins și ne-am convins cu toții că se reușește. S-au găsit acei oameni temători de Dumnezeu cu inimă milostivă, care au dăruit după putere din puținul lor, și la care s-a adăugat grija, osteneala și jertfa părintelui Teodor. Dumnezeu să răsplătească pe fiecare”, a mai spus Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.

„Pentru activitate deosebită pe tărâm bisericesc sub raport misionar, administrativ și gospodăresc”, PC preot Teodor Botezatu a fost gratificat de către Înaltpreasfințitul Petru cu distincția bisericească „Crucea cu pietre scumpe”.

Comentarii Facebook


Știri recente