Înaltpreasfințitul Mitropolit Mihail Staikos a trecut la Domnul

Înaltpreasfințitul Părinte Mihail Staikos, Mitropolitul ortodox grec pentru Austria, din Patriarhia Ecumenică, a trecut aseară la Domnul.

Fostul Arhiepiscop ortodox grec al Vienei s-a născut pe 22 noiembrie 1946, în Atena. A studiat la Facultatea de Teologie din cadrul Universității din Tesalonic, unde a obținut titlul de doctor în Teologie.

În ședința Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice, întrunit pe 5 noiembrie 1991, pentru prima oară sub președinția Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, Episcopul Mihail Staikos a fost ales Mitropolit al Austriei și Exarh pentru Europa Centrală și Ungaria.

A predat la Institutul de Bizantinologie și Elenistică din Viena, iar în perioada 1996-1999 a deținut funcții importante în Consiliul Ecumenic al Bisericilor din Austria.

Ca delegat al Patriarhului Ecumenic a reprezentat, în numeroase rânduri, Patriarhia de Constantinopol la diferite întâlniri panortodoxe și ecumenice, precum și în cadrul Conferinței Bisericilor Europene.

Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS părintele Nicolae Dura, preotul românilor ortodocși din Viena: „Mitropolitul Staikos a reprezentat pentru mine și pentru toți ortodocșii, dar și pentru austrieci o personalitate cu totul deosebită. El a trăit aproape 50 de ani aici în Viena. În acest an în noiembrie ar fi împlinit 25 de ani de când a fost hirotonit episcop în Viena și 20 de ani de când a fost numit mitropolit. Era un om cu totul și cu totul deosebit și am fost în mai multe rânduri aproape de el. Nu doar ortodocșii și creștinii l-au apreciat, dar și personalități ale vieții sociale. În iunie a primit cea mai înaltă distincție și anume, crucea de aur din partea președintelui Austriei. Societatea austriacă l-a prezentat ca fiind o personalitate, un creator de hobby-uri între biserici în primul rând, dar și între neamuri. A însoțit în mai multe rânduri pe cancelarul Austriei, pe președintele Austriei, deci era o personalitate cu totul și cu totul deosebită, iar pentru noi este o pierdere imensă”.

În data de 15 iunie 2009, Înaltpreasfințitul Mihail Staikos l-a primit la biserica ortodoxă greacă din Viena pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul vizitei pastorale a Întâistătătorului Bisericii noastre în Austria.

Comentarii Facebook


Știri recente