Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicolae a vizitat parohia Sf. Maria din Timmins, ON, Canada

Duminică 16 august 2009, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicolae a vizitat, pentru prima dată, Parohia Ortodoxă Română Sf. Maria din Timmins, ON. Înaltpreasfințitul Nicolae a săvârșit Sf. Liturghie împreună cu preotul paroh, P.C. Pr. Ioan Jifcu și credincioșii parohiei. La sfârșitul Sf. Liturghii, IPS Nicolae a adresat un cuvânt credincioșilor despre semnificația sărbătorii Adormirii Maicii Domnului prezentând icoana praznicului. Apoi, a exprimat câteva gânduri despre istoria și viitorul parohiei. A fost prima vizită a Înaltpreasfințitul Nicolae la Timmins datorită numeroaselor responsabilități și vizite pastorale intreprinse în cei șapte ani de slujire ca Arhiepiscop.

Părintele Ioan Jifcu a prezentat apoi pe scurt istoria parohiei. Parohia a fost fondată de românii bucovineni înainte de Primul Război Mondial în Creighton Mine, ON. În anii 1930 comunitatea românească s-a mutat la Timmins în căutare de lucru. Au luat cu ei toate odoarele și clopotul bisericii cu gândul de a construi o nouă biserică în Timmins. Noua biserică a fost sfințită pe 8 septembrie 1935 de către noul episcop român pentru America, Preasfințitul Policarp Morusca. Biserica a fost re-sfințită în 1963 de către Preasfințitul Teoctist al Aradului, cel care a devenit al 5-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În cursul istoriei, în această parohie au slujit următorii preoți : Pr. Gligherie Moraru, Pr. Ioan Pescaru și Ieromonah Teofil Maxim. Actualul preot paroh, Pr. Ioan Jifcu, slujește parohia din 1961. Un important moment istoric a avut loc în 1986 când parohia Sf. Maria a găzduit al 55-lea Congres al Arhiepiscopiei.

În cinstea vizitei Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicolae parohia a organizat un banchet festiv. Cu această ocazie, primarul orașului Timmins, Excelența Sa Tom Laughren, a trimis o scrisoare de salut și mai multe daruri Înaltpreasfințitului Nicolae și comunității Bisericii Sf. Maria.

Sursa: romarch.org

Comentarii Facebook


Știri recente