Înălţarea Sfintei Cruci prăznuită la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea

La praznicul Înălţării Sfintei Cruci, 14 septembrie 2015, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat la hramul celui mai mare aşezământ monahal de monahii din cuprinsul Episcopiei Oradiei, dar şi din întreaga Câmpie de Vest, Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, după cum ne informează site-ul oficial al Eparhiei.

Ierarhul a săvârşit aici Dumnezeiasca Liturghie, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii, cu hramul Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei, în prezența obștii monahale a Mănăstirii Sfânta Cruce și a unui mare număr de credincioși.

După citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Chiriarhul Oradiei a rostit o predică deosebit de bogată, în care a arătat importanţa şi măreţia praznicului Înălţării Sfintei Cruci:

„În această zi Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci, Crucea pe care Domnul, Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cuvântul Veşnic al Tatălui, întrupat din Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, a fost răstignit în mijlocul pământului. După răstignirea Sa, moartea a fost înfrântă prin Învierea Sa cea de a treia zi. Spăimântându-se de Învierea Fiului lui Dumnezeu înomenit, vrăjmaşii Săi au început să răspândească minciuni în lume, îndată după Înviere, ce dăinuie până în ziua de astăzi, împotriva Mântuitorului Iisus Hristos. Atât de departe s-a ajuns cu minciuna şi atât de multă influenţă şi tărie a dobândit relativismul, încât în vremurile noastre există oameni care pun la îndoială până şi realitatea răstignirii pe Cruce a Domnului Hristos, răstignire care nouă, şi umanităţii întregi, a adus în dar mântuirea, pentru cei care cred în Mântuitorul Iisus Hristos şi se închină Crucii Sale.”

„Pentru noi, creştinii ortodocşi, Crucea este dătătoare de viaţă. Lemnul pe care a fost răstignit Fiul lui Dumnezeu întrupat, din lemn al blestemului, începând cu lemnul cel vechi din grădina Raiului, din care a gustat Adam şi a căzut în păcat, călcând porunca lui Dumnezeu de a nu gusta din roada acelui lemn, deci lemnul care fusese blestem, pentru noi cei care credem în Hristos Domnul, a devenit izvor de binecuvântare. Ca răspuns împotriva tuturor blasfemiatorilor care atacă şi în zilele noastre răstignirea Mântuitorului Hristos şi Învierea Sa din morţi, stau dovezile pe care le avem, vizibile şi palpabile chiar, pentru orice om de bună credinţă şi de bun simţ. Atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a descoperit la Ierusalim, pe Golgota, cele trei cruci pe care au fost răstigniţi Domnul nostru Iisus Hristos şi cei doi tâlhari, la Sfânta Cruce a Domnului Hristos a găsit şi tăbliţa, titulus Crucis, pe care erau scrise cuvintele «Iisus Nazarineanul, Împăratul iudeilor», în ebraică, în latină şi în greacă, mărturie vizibilă şi palpabilă, ce se adaugă mărturiilor pe care noi le primim prin credinţă, prin Sfânta Evanghelie, cu privire la răstignirea Mântuitorului Hristos.”

„Sfânta Împărăteasă Elena a împărţit Sfânta Cruce în mai multe părţi mai mari, iar apoi în foarte multe părticele peste tot în lume, ca să ajungă, ca izvor de mângâiere duhovnicească, ca izvor de rugăciune spre mântuire şi ca izvor de putere şi de rezistenţă, pentru creştinii ortodocşi din toate părţile, astfel că lemnul Cinstitei Cruci a fost împrăştiat peste tot în lume, ca semn al puterii lui Dumnezeu”.

În cadrul slujbei, Chiriarhul a hirotonit pe diaconul Filaret Petru Fiţ, consilier financiar la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, întru preot pe seama Catedralei Episcopale Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, iar pe teologul Pavel Paleu întru diacon pe seama Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea. Noul preot hirotonit a primit hirotesia întru duhovnic, dar şi distincţia de iconom-stavrofor.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a oficiat rânduiala binecuvântării prinoaselor şi, apoi, a condus procesiunea de înconjurare a bisericii mari a mănăstirii, la care a luat parte întreaga suflare dreptmăritoare prezentă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…

Oficial: Adresele Patriarhiei către autorități privind asistența religioasă și înmormântarea în cazurile de Covid, respectiv sărbătorirea Învierii

În contextul informațiilor apărute în presă, în ultimele zile, cu privire la demersurile pentru modificarea unor acte normative referitoare la persoanele infectate cu noul Coronavirus, prezentăm, mai jos, conținutul adreselor Patriarhiei Române către autoritățile publice…