Înălţarea Domnului sărbătorită în Parohia Gepiu, judeţul Bihor

La praznicul Înălţării Domnului – Ziua Eroilor, 09 iunie 2016, în Episcopia Oradiei au fost organizate manifestări religioase și comemorative. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în Parohia Gepiu, Protopopiatul Tinca, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, a instalat pe noul preot paroh și a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc din Gepiu, căzuți pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale, a precizat Pr. Cristian Rus.

La sărbătoare au luat parte și oficialități locale, județene și centrale, credincioși și fii ai satului Gepiu, precum și numeroși credincioși din Parohia Brătești.

În această zi de sărbătoare duhovnicească pentru Parohia Gepiu, ierarhul Oradiei a rostit cuvânt de învăţătură, în cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Pericopei Evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, în care a vorbit despre semnificaţiile praznicului Înălţării la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, dar şi despre importanţa pomenirii eroilor neamului românesc.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofronie l-a instalat pe Părintele Călin Ovidiu Popa ca preot paroh al Parohiei Gepiu. Astfel, i s-au încredinţat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheile bisericii Pogorârea Sfântului Duh din Gepiu.

Părintele Vasile Popa, Protopopul Tincăi, a rostit cuvântul de bun venit adresat Ierarhului Oradiei, mulțumindu-i pentru purtarea de grijă, şi a vorbit despre realizările Părintelui Călin Ovidiu Popa în fosta parohie unde a păstorit, Brătești, și unde a desfășurat o activitate pastoral-misionară, administrativ-gospodărească, cultural-educațională și social-filantropică exemplară, ce l-a recomandat cu precădere pentru noua ascultare ce i-a fost încredințată de Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei.

La rândul său, noul preot paroh al Parohiei Gepiu a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra sa și a familiei sale, mulțumind, în același timp, cu recunoștință, Preasfințitului Părinte Sofronie pentru noua misiune preoțească pe care i-a încredințat-o la Gepiu, chemând ajutorul Preasfintei Treimi, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a Tuturor Sfinților în lucrarea pastoral-misionară pe care o începe din această zi.

După Sfânta Liturghie, ierarhul, clerul și credincioşii prezenţi s-au deplasat în procesiune de la biserica parohială la Monumentul Eroilor din localitate, o troiţă din marmură realizată în anul 2013, prin strădania și suportul material al Părintelui Gheorghe Nemeş de la Parohia Oradea-Vii, fiu al satului Gepiu.

Comentarii Facebook


Știri recente