Înălțarea Domnului pune firea umană pe tronul Sfintei Treimi: Patriarhul Daniel

Înălțarea Domnului la ceruri „ne arată calea spre Ierusalimul de sus, ne arată destinația pe care o vor avea toți cei care cred în Hristos. Ei nu sunt făcuți pentru mormânt”, a spus Patriarhul Daniel joi în cadrul predicii rostite la paraclisul Reședinței Patriarhale. Prin Înălțarea Domnului, „firea umană este pusă pe tronul Sfintei Treimi”, a explicat Preafericirea Sa.

„Dumnezeu, prin aceasta, arată că Mântuitorul Iisus Hristos nu doar iartă păcatele, ci dăruiește slavă veșnică celor care cred în El. Aceasta este cea mai mare ridicare a omului, și anume împărtășirea lui de slavă și viață veșnică în iubirea Preasfintei Treimi”, a spus Patriarhul României.

„Iisus se înalță la ceruri nu ca să Se izoleze, ci să pregătească un locaș pentru fiecare om care crede în El și împlinește în viața lui voia Sa”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel. Acesta este motivul pentru care ucenicii s-au întors bucuroși în Ierusalim, a explicat Preafericirea Sa.

„Nu simt că El i-a părăsit, ci că pentru ei, pentru întreaga lume, S-a înălțat la ceruri, deoarece Înălțarea Domnului la ceruri este ridicarea omului întru slavă.”

Patriarhul României a amintit că Sf. Ioan Gură de Aur remarca faptul că „atunci când Adam a păcătuit, Dumnezeu l-a mustrat și a zis: Pământ ești și în pământ te vei întoarce (Fac. 3, 19). Acum, însă, când Iisus Hristos se înalță la ceruri, arătând că a sfințit firea umană prin ascultare și suferință, prin moarte și înviere, Dumnezeu îi spune lui Iisus, Noul Adam: Șezi de-a dreapta Mea până ce voi pune pe vrăjmașii Tăi așternut picioarelor Tale (Ps. 109, 1)”.

„De-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl înseamnă în cinstea, în onoarea, în intimitatea, în iubirea și prețuirea lui Dumnezeu”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

De ce Se arăta și dispărea Mântuitorul după Înviere

Preafericirea Sa a făcut o comparație între Evanghelia (Luca 24, 36-53) și Apostolul (Fapte 1, 1-12) zilei, arătând elementele suplimentare aduse de cel de al doilea text citit în cadrul slujbei.

În Faptele Apostolilor scrie că Mântuitorul nu doar că S-a arătat ucenicilor după Înviere, „ci le-a și vorbit despre tainele Împărăției Cerurilor”.

„Faptul că se arăta și apoi dispărea voia să arate că El nu mai trăiește pe pământ, ci trăiește o viață nouă, viața cerească, veșnică”, a explicat Patriarhul României. „A fost o pedagogie a Mântuitorului Iisus Hristos, de a-i pregăti pe ucenici ca să primească pe Duhul Sfânt.”

Prin Duhul Sfânt, Hristos devine Viața vieții noastre

După primirea Duhului Sfânt, Hristos „va rămâne în ei și cu ei, va deveni Viața vieții lor. Cât era pe pământ, El era în fața lor. Prin Duhul Sfânt, pe Care Îl va trimite împreună cu Tatăl, El devine interior celor care cred în el, devine Viața vieții lor”.

Un alt element suplimentar din Faptele Apostolilor, în comparație cu Evanghelia zilei, este norul luminos pe care Se înalță Mântuitorul la ceruri, „înțeles de Sfinții Părinți ai Bisericii ca fiind însăși prezența Duhului Sfânt. Iar acest nor care Îl ridică la ceruri este interpretat de Sf. Ioan Gură de Aur ca fiind un tron dumnezeiesc”.

„Sf. Ambrozie de Milan, în sec. al IV-lea, spune că Duhul Sfânt este Tronul pe care stă Tatăl împreună cu Fiul. Tronul acesta dumnezeiesc este Duhul Sfânt”, prezent atât la Întruparea Domnului, cât și la Schimbarea la Față și la Înălțarea la ceruri a lui Iisus Hristos, a mai explicat Patriarhul Daniel.

„Prin Duhul Sfânt firea omenească luată de Hristos se curățește, se luminează, se sfințește și se îndumnezeiește. Lucrarea aceasta asupra firii umane în Iisus Hristos se face și prin acțiunea Duhului Sfânt, printr-o prezență activă a Duhului Sfânt.”

„Un al treilea element nou pe care-l vedem în Apostolul de astăzi este faptul că îngerii sunt prezenți la Înălțarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos”, a mai precizat Preafericirea Sa.

„Acești îngeri prezenți în lucrarea de mântuire a lumii ne arată că și îngerii din ceruri se bucură de ceea ce Hristos Domnul săvârșește pentru mântuirea lumii întregi.”


Preafericitul Părinte Patriarh Daniel participat joi la slujba Sfintei Liturghii oficiată la Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe”al Reședinței Patriarhale, apoi la Parastasul oficiat de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Catedrala Patriarhală în memoria eroilor neamului.

La ambele slujbe, Patriarhul României a rostit câte un cuvânt de învățătură. Părintele Patriarh Daniel a vorbit la Catedrala Patriarhală despre jertfa smerită a eroilor și despre inițiativa Patriarhului Miron Cristea (1919-1939) de a le dedica o zi de pomenire.

„Întreaga istorie a poporului român este o istorie a jertfei şi a biruintei, a crucii şi a Învierii”, ceea ce l-a făcut să reziste în istorie, a afirmat Preafericirea Sa.

Vezi și:

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente