În ziua sărbătorii Izvorului Tămăduirii PS Timotei îndeamnă să ne spălăm nu numai faţa, ci şi sufletul

În ziua sărbătorii Izvorului Tămăduirii, PS Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie şi sfinţirea mică a apei la Mănăstirea bucureşteană Radu Vodă. În omilia sa, Ierarhul a îndemnat să luăm aminte la inscripţia aflată deasupra Izvorului Tămăduirii de la Constantinopol: Spală-ți nu numai fața, spală-ți și sufletul.

Foarte mulți credincioși merg pentru a lua apă din izvorul Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, pentru a se tămădui nu doar de neputințele trupului, ci și de ale sufletului pentru că acolo deasupra izvorului câteva cuvinte scrise în grecește ne învață: Spală-ți nu numai fața, spală-ți și sufletul.

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a atras atenţia că „Biserica ne-a chemat astăzi, în Săptămâna Luminată, să o cinstim pe Maica Luminii, pe cea care este mai înaltă decât cerurile şi mai curată decât strălucirile soarelui”. Preasfinţia Sa a evidenţiat că aşa au numit-o Părinţii Bisericii pe Maica Domnului şi a spus că „nu există poate o expresie mai frumoasă care să o definească”.

„Câte alte izvoare nu mai întalnim noi și câte binecuvântări nu primim noi din partea Născătoarei de Dumnezeu” a întrebat retoric ierarhul evidenţiind motivul pentru care Părinții Bisericii au așezat în această Săptămână Luminată și o zi închinată Maicii Domnului „care a născut Izvorul Vieții Veșnice”.

De aceea, fericiţi sunt cei care în aceste zile beau băutură nouă izvorâtă din mormântul lui Hristos şi cei care îşi pun nădeajdea în El, singura nădejde adevărată a vieţii noastre. Luând apă din izvorul preacuratei Născătoare de Dumnezeu ne gândim că acest izvor izvorăşte de la Domnul Vieţii, de la cel care a biruit moarte şi ne-a dăruit nouă viaţă veşnică.

În cadrul Liturghiei, Preasfinţia Sa a hirotonit diacon pe teologul Alexandru Costea şi preot pe diaconul Alexandru Croitoru  pe seama parohiei Sf. Ioan Mizil, Urlați.

Alături de ierarh, din soborul slujitor a făcut parte pr. stareţ Nectarie Şofelea, clerici din obştea mănăstirii, preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

Comentarii Facebook


Știri recente