În Vinerea Mare nu se oficiază Sfânta Liturghie

Zi aliturgică

În Sfânta și Marea Vineri, Părinții Bisericii au rânduit să nu se oficieze nici o Liturghie. În această zi se ajunează, credincioșii fiind invitați la rugăciune și meditație profundă.

Vinerea Patimilor este o zi de întristare şi de post, pentru că în această zi a fost răstignit şi îngropat Domnul nostru Iisus Hristos. În popor, vinerea aceasta mai este numită şi „Vinerea seacă“.

Părintele profesor Marian Mihai de la Facultatea de Teologie din Bucureşti a vorbit despre două motive pentru care nu se oficiază Sfânta Liturghie în Vinerea Mare.

„Pentru că Sfânta Liturghie este o taină pascală, o zi de bucurie, o zi în care credincioşii sunt chemaţi la prăznuire şi din acest motiv săvârşirea ei este nepotrivită cu zilele de plâns şi de post. În această zi a fost răstignit, a murit şi a fost îngropat Domnul şi stăpânul nostru, de aceea nu ne putem bucura, nu putem să prăznuim cu veselie. Cine este cel care râde, petrece, se bucură atunci când cineva drag este condus către mormânt?”

„În al doilea rând, amintirea pătimirii Domnului nostru Iisus Hristos, petrecută în această zi şi pe care credincioşii Bisericii noastre o trăiesc plenar, cu zbucium şi cu tânguire, atât în viaţa personală, „în chilia sufletului“, cât şi în rânduiala Bisericii, s-a socotit atât de completă, încât nu s-a mai socotit folositor şi logic să se redubleze prin săvârşirea Sfintei Liturghii, care de fapt este aceeaşi temă”.

De-a lungul anului bisericesc există mai multe zile în care nu se celebrează Sfânta Liturghie, numite aliturgiceneliturgice sau nonliturgice.

Aceste zile sunt următoarele:

  • miercuri şi vineri din Săptămâna albă;
  • luni şi marţi din prima săptămână a Postului Paştelui;
  • vinerea dinaintea Crăciunului şi cea dinaintea Bobotezei, când aceste praznice cad duminica sau lunea şi se oficiază slujbele Ceasurilor şi Vecernia.

De regulă, în zilele aliturgice se posteşte cu ajunare deplină, iar faptul că nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie arată că, în primul rând, acestea sunt prilej de meditaţie profundă, de rugăciune.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente