În Viena se află „icoana soră” a Maicii Domnului de la Nicula

Icoana Maicii Domnului „Crăiasa Ardealului” din secolul al XVII-lea zugrăvită de iconograful român Ștefan Pop, este una dintre principalele atracții din Catedrala „Sfântul Ștefan” din Viena.

Icoana Maicii Domnului supranumită „Înlăcrimata” a ajuns în Viena în 1697, fiind solicitată de împăratul Austriei Leopold I.

Operă a școlii de iconografie de la Mănăstirea Moisei, icoana Maicii Domnului se aseamănă foarte mult cu cea de la Nicula. Din acest motiv ele sunt considerate „icoane-surori”.

Ștefan Pop a deprins tainele iconografiei la Mănăstirea Moisei, unde a funcționat între secolele XVII-XVIII un important centru de pictură bisericească.

Icoanele pictate de-a lungul veacurilor în cadrul acestei școli au împodobit bisericile și casele creștinilor din Maramureș și din Ardeal.

Actualmente trei dintre lucrări se află în biserica mănăstirii. Ele reprezintă Adormirea Maicii Domnului, Iisus Hristos Pantocrator și Sfântul Nicolae.

Pentru a reînvia vechea tradiție a așezământului monahal, din 2009, la inițiativa Pr. Teofil Pop, starețul mănăstirii, este organizată anual „Tabăra de vară și de pictură Sfântul Sava Brancovici”, prin intermediul căreia tinerii pot învăța tainele iconografiei.

O copie a icoanei din Viena se află la Máriapócs, în Ungaria, și atrage mii de pelerini anual în urma multelor minuni pe care le-a făcut Maica Domnului prin această icoană.

Foto credit: Basilica.ro/ Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente