În Vălenii de Munte a fost construită prima creşă a Arhiepiscopiei Bucureştilor. Imagini, program, înscrieri

Creşa „Sfântul Proroc Daniel”, prima instituţie educaţională de acest tip din Arhiepiscopia Bucureştilor, a fost inaugurată la începutul acestei veri.

Creşa face parte din Centrul Social Pastoral „Sfântul Proroc Daniel” care funcţionează în cadrul Protoieriei Vălenii de Munte.

Lucrările de construcţie au avut loc sub coordonarea Părintelui Mihail Peneş, Protopopul Protoieriei Vălenii de Munte, care a vorbit pentru Basilica.ro despre acest proiect.

„Ideea unei creșe a venit în anul 2019, ca urmare mai multor discuții purtate cu părinții care doreau să-și reia activitatea, dar nu aveau opțiuni pentru copiii aflați sub vârsta de trei ani”, a declarat Părintele Protopop Mihail Peneş.

Locuri disponibile şi înscrieri

Din cauza restricţiilor Covid-19, Direcția de Sănătate Publică Prahova a recomandat ca această instituţie de învăţământ să funcţioneze cu un număr maxim de 15 copii pentru fiecare sală, dar se fac demersuri pentru inaugurarea sălii cu numărul 2.

„În acest moment mai avem un singur loc disponibil pentru prima sală”.

„Iar începând cu data de 1 septembrie 2021, vom solicita binecuvântarea Preafericitului Părintelui Patriarh Daniel pentru o nouă serie de angajări în vederea punerii în folosință și a celei de-a doua grupe. Pentru acest motiv, înscrierile în cadrul Creșei Sfântul Proroc Daniel se află în plină dinamică”, a spus protopopul.

Program şi costuri

Programul de funcționare este zilnic de la ora 07:30 la orele 17:30, cu excepția sărbătorilor legale.

Costul estimat pentru îngrijirea fiecărui copil se referă la o contribuție a părinților de 1.000 de lei, reprezentată printr-un abonament lunar nefragmentabil, iar celelalte costuri sunt acoperite de parohiile din subordinea Protoieriei Vălenii de Munte.

„Sigur că acest program, desi pare unul fix, funcție de situații devine flexibil pentru a putea veni în întâmpinarea părinților”, a precizat Părintele Peneş.

Hrana

Pe parcursul unei zile petrecută în creșă copii beneficiază de trei mese: mic dejun, prânz și gustare. Meniul este atent întocmit de doctorul pediatru care se preocupă ca mâncarea „să fie una sănătoasă și suficientă pentru buna dezvoltare a antepreșcolarului”.

Hrana este pregătită la restaurant unui hotel de categoria 4 stele din orașul Vălenii de Munte și este livrată în sistem catering de două ori pe parcursul unei zile.

Personal şi activităţi

Părintele Peneş a dat detalii despre personal, dar şi despre activităţile pe care cei mici le desfăşoară la creşa „Sfântul Proroc Daniel”.

Personalul creşei este format din patru doamne, fiecare cu specializare în domeniul de activitate în care activează, doi medici voluntari și administratorul creșei, care este tot voluntar, a afirmat protopopul de Vălenii de Munte.

„Una dintre doamne are o experiență de 11 ani la o instituție care oferă sprijin educational, servicii medicale, suport emotional și asistență socială copiilor și tinerilor cu probleme deosebite în familile lor”.

„Educatorul copiilor a urmat cursurile de educator specializat și în urma unui examen a obținut diplomă în acest sens. La fel și Îngrijitorul copii, are specializare acreditată de Ministerul Sănătății și al Învățământului, iar asistentul medical posedă certificat de liberă practică, fiind înscris în colegiu”.

„În cadrul fiecărei ore se desfășoară cinci minute de activităţi cognitive, iar copiii deslușesc tainele limbilor engleză și franceză prin cântecele pe care le interpretează cu doamnele care-i îngrijesc”.

„După micul dejun, copiii ies în aer liber unde se desfășoară activităţi de educație fizică specifice vârstei, iar după masa de prânz se odihnesc. Menționăm faptul că, potrivit avizării, sălile de grupă găzduiesc trei tipuri de activităţi: educative, legate de hrană și de odihnă”.

De asemenea, copiii sunt supravegheați permanent de cadrele angajate, iar o dată pe săptămână starea lor de sănătate este verificată de doi medici pediatri voluntari, a adăugat Protopopul Mihail Peneş.

Localizare

Creșa este situată în cadrul ansamblului Centrului Social Pastoral situat în strada Berceni, la numărul 9, în zona centrală a orașului Vălenii de Munte, în imediata apropiere a Muzeului memorial Nicolae Iorga, la o distanță de 700 m depărtare de biserica Mânăstirea și de primăria orașului Vălenii de Munte.

Accesul auto și pietonal este unul extrem de facil, iar instituția beneficiază de numeroase locuri de parcare.

Foto credit: Creşa „Sfântul Proroc Daniel”

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Comentarii Facebook


Știri recente