În urmă cu 32 de ani, în data de 19 decembrie 1992, Sfântul Sinod a luat act, cu binecuvântare, de reactivarea Mitropoliei Basarabiei, autonomă, de stil vechi și cu reședința la Chișinău, ca parte integrantă din Biserica Ortodoxă Română.
Reactivarea Mitropoliei Basarabiei a fost hotărâtă de clerici și credincioși constituiți în Adunarea Eparhială de la Chișinău. Ei l-au ales pe Preasfințitul Părinte Petru Păduraru, Episcop de Bălți, ca locțiitor de mitropolit.
Istoric
Istoria Mitropoliei Moldovei începe încă din primii ani ai secolului al 15-lea, când, la 26 iulie 1401, Patriarhia Ecumenică a recunoscut Mitropolia Moldovei ca Biserică autonomă condusă de un întâistătător român, Mitropolitul Iosif, care era fratele Domnitorului Alexandru cel Bun. Teritoriul canonic se întindea între râurile Milcov și Nistru.
Marea Unire din anul 1918 a făcut ca în anul următor Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să decidă: „Unirea națiunii române să se extindă și asupra Sfintei noastre Biserici strămoșești așa ca Biserica Ortodoxă a Basarabiei, a Bucovinei, a Ardealului, a Banatului, a Crișanei și cea din părțile ungare să alcătuiască o singură Biserică Autocefală Națională Română”.
Ulterior, în 1925, a fost înființată Patriarhia Română, iar Mitropolitul de la București a primit titlul de patriarh.
Înființare
În același an, Mitropolia Basarabiei a fost înființată prin Decretul Regal nr. 1942. Cuprindea teritoriile dintre Prut și Nistru, în timp ce Mitropolia Moldovei le includea pe cele dintre Milcov și Prut.
Odată cu instaurarea regimului sovietic în Basarabia, în anul 1944, Mitropolitul Efrem Enăchescu a fost nevoit să-și părăsească scaunul episcopal.
Aproape jumătate de veac, Mitropolia Basarabiei și-a întrerupt activitatea, dar fără ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să recunoască desființarea acesteia.
De la reactivarea din 1992, Mitropolia Basarabiei a solicitat instituțiilor statului Republicii Moldova recunoașterea oficială. Abia în 2002, după un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, mitropolia a fost recunoscută oficiat de stat.
Foto credit: Arhiva Mitropolia Basarabiei