În urmă cu 156 de ani s-a născut cel de-al doilea Patriarh al României: Nicodim Munteanu

De Sărbătoarea Sfântului Nicolae, în urmă cu 156 de ani, s-a născut cel de-al doilea Patriarh al României: Nicodim Munteanu.

Patriarhul Nicodim Munteanu s-a născut pe 6 decembrie 1864, la Pipirig, Neamţ, într-o familie de ţărani credincioşi, iar la botez a primit numele Nicolae.

A urmat şcoala primară în satul natal, Seminarul „Veniamin” din laşi, apoi Academia duhovnicească din Kiev.

De tânăr, a intrat ca frate de mănăstire la schitul Pocrov. În anul 1894 a fost tuns în monahism la mănăstirea Neamţ cu numele Nicodim, apoi a fost hirotonit ierodiacon la Iaşi şi, în 1896, ieromonah.

Urmare a pregătirii sale deosebite a împlinit diferite slujiri:

  • 1895 – predicator la Catedrala mitropolitană din laşi;
  • 1898 – 1902 arhimandrit şi vicar administrativ al Mitro­poliei Moldovei;
  • 1902 – 1909 vicar admi­nistrativ al Eparhiei Dunării de Jos;
  • 1908 – 1909 director al Seminarului „Sfântul Andrei” din Galaţi.

În anul 1909 a fost ales Arhiereu vicar al Mitropoliei Moldovei, cu titlul Băcăuanul. În perioada 1912 – 1923 a fost episcop eparhiot la Huşi, retrăgându-se din scaunul chiriarhal în data de 31 decembrie 1923.

În perioada 1924-1935 a fost stareţ al mănăstirii Neamţ. În 1935 a fost ales Mitropolit al Moldovei.

În timpul arhipăstoriirii sale a ridicat la Neamţ un palat mitropolitan, dar şi actuala clădire a Seminarului Teologic de lângă mănăstire. Totodată, a refăcut tipografia de la mănăstirea Neamţ, unde au fost tipărite numeroase cărţi bisericeşti.

În data de 30 iunie 1939 a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, iar întronizarea a avut loc pe 5 iulie.

Patriarhul Nicodim a tradus în română după textul grecesc al Septuagintei 51 de cărți ale Sfintei Scripturi (24 din Vechiul Testament, iar Noul Testament în întregime). De asemenea, a publicat Noul Testament în cinci ediţii, dar şi Psaltirea (patru ediţii), traduse de el.

Al doilea patriarh al României a făcut numeroase traduceri și din literatura teologică rusă. A realizat lucrări proprii, inspirate din Sfânta Scriptură și alte scrieri legate de pastorația timpului, fie volume mari, fie broșuri simple, pe înțelesul tuturor.

A fost ales membru de onoare al Academiei Române și desemnat doctor „honoris causa” al Facultății de Teologie din Cernăuți.

Patriarhul Nicodim a trecut la cele veșnice în data de 27 februarie 1948.

Foto credit: Ziarul Lumina


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente