În țară se dezbat planurile-cadru pentru învățământul liceal: Istoria românilor rămâne în trunchiul comun

Planurile-cadru pentru învățământul liceal propuse de Ministerul Educației și Cercetării sunt în dezbatere publică până în 6 martie. Propunerile transmise vor fi colectate, iar forma finală a documentelor va fi definitivată de minister. 

Joi, după ce ministrul s-a întâlnit cu reprezentanții Academiei Române și ai facultăților de istorie, a anunțat că a agreat propunerea lor de a include Istoria românilor / României ca disciplină distinctă în trunchiul comun la nivelul învățământului liceal.

Educația, risc de securitate națională

Prima sesiune de dezbatere a avut loc la București, în 11 februarie, când ministrul Daniel David s-a declarat îngrijorat de „zona de alfabetizare științifică” și de „ultimele analize legate de numerația, aliterația la nivel de liceu”, situație despre care a spus că „este un risc de securitate națională”.

Ministrul Educației și Cercetării va participa, în perioada 20 – 22 februarie, și la Conferința Națională a Asociației Colegiilor și Liceelor Pedagogice, organizată la Blaj sub titlul „Spre un nou iluminism – Noile planuri-cadru pentru liceu în actualitate și în consultare publică”.

Combaterea pseudoștiinței și pseudoreligiei

„Sistemul nostru de educație are lumini și umbre. Umbrele cresc însă mai puternic în societate, sub impulsul pseudoștiinței și pseudoreligiei”, a declarat ministrul, citat de Agerpres.

„Este momentul ca prin educație și cercetare să protejăm oamenii, aducând mai multă lumină, lumina cunoașterii și culturii, și, de unde ar fi mai potrivit să începem și să transmitem acest mesaj, dacă nu din Blaj, inima iluminismului românesc?!”

Programul dezbaterilor

Următoarea dezbatere este programată pentru a doua parte a zilei de 14 februarie, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, urmând să fie transmisă în direct pe pagina de Facebook a ministerului.

În 17 februarie, are loc o discutare online a planurilor-cadru pentru Învățământul Profesional și Tehnic, organizată de Federația Coaliția pentru Educație.

La Iași, dezbaterea planurilor cadru de învățământ pentru liceu va avea loc în 25 februarie, iar la Timișoara în 4 martie. Ultima dezbatere, din 6 martie, va avea loc exclusiv online, informează EduPedu.ro.


Propunerile și observațiile privind documentele lansate în consultare publică pot fi trimise la adresa de e-mail [email protected], până în data de 6 martie 2025, inclusiv.

Foto credit: Freepik


Știri recente