„În sfinți se văd roadele Pogorârii Sfântului Duh”, a spus Episcopul Sălajului la Ciumărna

Episcopul Petroniu a explicat în predica rostită duminică la Ciumărna, județul Sălaj, de ce în Prima Duminică după Pogorârea Sfântului Duh sunt serbați toți sfinții: pentru că în ei sfinți se văd roadele Pogorârii Sfântului Duh.

„Pogorând în lume Sfântul Duh, s-au botezat în ziua Cincizecimii ca la trei mii de suflete și apoi s-a răspândit în lume învățătura creștină. Iar cei mai buni dintre creștini, colaborând sau conlucrând cu Dumnezeu au ajuns să realizeze sfințenia, deci practic în aceasta se văd roadele  Pogorârii Sfântului Duh”, a subliniat ierarhul.

Episcopul Sălajului a slujit în Duminica Tuturor Sfinților într-una din cele mai frumoase Biserici din Sălaj, cunoscută drept „o adevărată catedrală între satele de peste muntele Meseș”: Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Ciumărna.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Ciumărna.

Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte Pr. Ionuț Pop, Vicar eparhial al Episcopiei Sălajului, Pr. Mihai Dobocan, Consilier cultural al Eparhiei, și Pr. paroh Cătălin Lucaci, care este și protoiereul Protopopiatului Zalău, notează site-ul oficial al Eparhiei.

Bisericile din Ciumărna

Situată la poalele Munților Meseș, în imediata apropiere a Municipiului Zalău, localitatea Ciumărna a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1460.

Din anul 1700, în satul de la poalele Meseșului dăinuiește biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Actualmente, lăcașul de cult se află într-o stare bună de conservare, aici, fiind săvârșită Sfânta Liturghie doar o dată pe an, în ziua hramului.

Biserica actuală a localității, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost ridicată între anii 1976-1990.

În apropiere lăcașului de cult a fost ridicat un monument închinat soldaților căzuți în cele două Războaie Mondiale, precum și celor 11 români uciși de trupele horthyste, în data de 8 septembrie 1940, perioadă în care a avut loc și masacrarea românilor de la Treznea, Ip și Moisei.

Foto & video credit: Episcopia Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente