În şapte ani, Centrul Sf. Nectarie din Cluj a îngrijit 4.000 de pacienţi din toată ţara

Patru mii de pacienţi au primit îngrijiri în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca din 2013 până în prezent. Media unui episod de îngrijire a fost de 18,25 zile, iar rata de utilizare a paturilor a fost de 92,7%, în condițiile în care recomandarea e de 80-85%.

Statisticile au fost anunţate de părintele Bogdan Chiorean, directorul centrului medical, cu prilejul împlinirii a 7 ani de la înfiinţarea instituţiei medicale. Clericul a rememorat, cu acest prilej, perioada de început a spitalului.

„Inițial, centrul dispunea de 10 saloane a câte 2 paturi. Solicitările numeroase ne-au obligat – moral și organizatoric – să dublăm capacitatea. Astăzi, putem asista simultan 40 de pacienți cu boli cronice progresive, în special oncologice, în diverse stadii ale bolii”, a precizat Pr. Bogdan.


Distribuția pacienţilor pe județe: Cluj – 3275, Sălaj – 126, Maramureș – 68, Alba – 64, Bistrița – 57, Mureș – 53, Hunedoara – 23, Sibiu – 22, Satu-Mare – 18, Bihor – 15, Vâlcea – 14 și încă 24 de județe din care a provenit un număr mai mic de pacienți.


Directorul instituţiei a reiterat faptul că în cei şapte ani de funcţionare serviciile au fost acordate complet gratuit, indiferent de costurile pe care le-a presupus îngrijirea (cazare, masă, personal, medicație, produse tehnico-sanitare, scutece, produse de igienă).

„Evident, îngrijirea a fost oferită nediscriminator, indiferent de confesiune sau statut social. În total, în acești ani, s-a realizat un număr de 73.000 de zile de îngrijire, echivalând cu 200 de ani. Uneori, așa-i și simțim”, a spus Pr. Bogdan.

 

În prezent, centrul dispune de 50 de angajați: medici, farmacist, psiholog, preot, asistenți sociali, asistenți medicali, infirmieri și personal administrativ. Foto credit: Radio Renaşterea

Instituţia ocrotită de Sf. Nectarie este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Clujului, sfinţit și inaugurat în data de 9 noiembrie 2012.

Scopul Centrului de Îngrijiri Paliative este de a asigura asistență medicală, spirituală, psihologică şi socială pacienţilor cu boli cronice progresive (în special oncologice), în stadii avansate de evoluţie.

Serviciile medicale sunt completate de o asistență religioasă și psihologică care nu se limitează la pacienți ci cuprinde și aparținătorii.

Sursă foto: Tele M Iaşi

Comentarii Facebook


Știri recente