În raport cu omul, Dumnezeu este gentleman – Preasfințitul Părinte Ignatie

Într-un interviu acordat portalului Doxologia, Episcopul Hușilor a afirmat că Dumnezeu este gentleman în raport cu omul, citându-l pe Nicolae Steinhardt.

„Dumnezeu este atât de minunat, delicat, este gentleman, ne ajută discret ca noi să ne dăm seama de decadența noastră spirituală”, a spus Preasfinția Sa.

Totodată, Episcopul Hușilor a adus în discuție relația personală o omului cu actul învierii.

,,Omorând omul vechi, putem să rămânem într-o stare de permanentă înviere. Lupta noastră împotriva păcatului nu este altceva decât decizia de a permanentiza învierea”.

În troparul sărbătorii Paștelui regăsim expresia „cu moartea pe moarte călcând”. Moartea aceasta la care se face referire reprezintă ,,decuplarea de tot ce ne distanțează de Hristos”, a spus ierarhul.

Renașterea omului se face în bucuria comuniunii cu semenul nostru care este „viața noastră”. Hristos este cel care mijlocește legătura dintre persoane.

„Nu putem învia fără să-l simțim pe celălalt ca fiind bucuria, lumina, chipul lui Dumnezeu (…) care se află în toți. Semenul meu este viața mea. Noi putem trăi bucuria aceasta a prezenței celui de lângă noi, prin identificarea lui Hristos”, a relatat Preasfințitul Părinte Ignatie.

Adevărul învierii trebuie asumat, metabolizat, îndeamnă Preasfințitul Părinte Ignatie, iar acest demers spiritual poate fi realizat prin „refacerea drumului lui Hristos” de la moarte la înviere. „Pentru a trăi duhovnicește în această lume, trebuie să transformăm totul într-o rugăciune”.

Interviul a fost realizat de George Bosancu / Doxologia.ro.

Foto credit: captură video Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente