În pofida situației pandemice, Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași a crescut (Concluzii)

Anul trecut, Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) a fost anulat. Anul acesta, în pofida faptului că s-a desfășurat în context dificil, odată cu creșterea bruscă a cazurilor de Covid-19, organizatorii s-au adaptat situației și chiar au adus lucruri în plus față de celelalte ediții.

Este vorba de introducerea unei dezbateri, îmbogățirea comitetului științific al festivalului cu noi membri, prezența pe scenă a câștigătorilor concursului online organizat pe parcursul anului, concertul demonstrativ al cursanților de la ateliere, dar și implicarea directă a psalților invitați la slujbele liturgice.

Festivitatea de închidere a festivalului a avut loc duminică, în Sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Concluzii

Andreea Ogăraru, directorul executiv IBMF, a prezentat pentru Doxologia concluziile acestei ediții:

„Din pricina efectelor pandemiei în curs, Iași Byzantine nu a putut fi organizat anul trecut, în 2020. Ediția a IV-a s-a dorit o continuare a celei precedente, iar prin tema «Monahismul ortodox» am încercat să scoatem în evidență frumusețile vieții duhovnicești din mănăstirile ortodoxe, profunzimea rugăciunii și a cântărilor de la strană, precum și un model de trăire în comuniune”.

„Am invitat alături de noi coruri ale unor mănăstiri importante, precum Valaam (Rusia), Vatoped (Sfântul Munte Athos), însă, din cauza situației actuale, invitațiile nu au putut fi onorate”, a spus Andreea Ogăraru.

„Am luat în calcul încă de la început o variantă hibrid, deoarece puteam risca să nu reușim a aduce în România, la vremea festivalului, o parte dintre invitații din străinătate. Condiționați de evoluția situației pandemice, cu puține zile înainte de începerea evenimentelor, am luat decizia de a muta concertele în mediul online. Iubitorii muzicii bizantine au avut posibilitatea de a-i întâlni pe invitații noștri în cadrul slujbelor religioase, oficiate la Catedrala Mitropolitană din Iași, precum și la Biserica «Sfântul Sava cel Sfințit»”.

Noutăți

Andreea Ogăraru a prezentat noutățile din această ediție și a dezvăluit ce planuri de viitor are echipa IBMF.

„Pentru viitor, ne propunem continuarea concursului online, cu scopul de a promova muzica psaltică în rândul tinerilor. De asemenea, ne dorim dezvoltarea și diversificarea activităților didactice. Concomitent cu finalizarea unor proiecte editoriale care sunt în lucru (volumul dedicat manuscriselor de la Grottaferrata, coordonat de prof. Alexander Lingas, membru al comitetului științific IBMF), urmărim și deschiderea spre noi proiecte valoroase”.

„Printre obiectivele pe care le avem, se numără identificarea unor noi coruri și soliști, care pot aduce plus valoare festivalului și care, la rândul lor, merită să fie puși în valoare în cadrul acestuia, precum și asumarea unui rol misionar mai intens aplicat”, a adăugat Andreea Ogăraru.

Foto credit: Doxologia / Pr. Silviu Cluci

Comentarii Facebook


Știri recente