În pastorala de Paşti, ÎPS Andrei condamnă o practică păgână: „morții se înhumează și nu se incinerează”

În pastorala prilejuită de Sărbătoarea Învierii Domnului, Mitropolitul Andrei face referire la anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul şi condamnă practica păgână a incinerării care a revenit actualitate în context secular.

Morții se înhumează și nu se incinerează, notează Mitropolitul Clujului care aduce ca argument tradiţia creştină, chiar şi tradiţiile mozaică şi musulmană.

El subliniază că „odată cu secularizarea și cu îndepărtarea societății de tradiție, practica incinerării a reapărut”.

Mitropolitul explică de ce Biserica respinge această practică: „pentru că în Scriptură cuvântul lui Dumnezeu zice: pământ ești și în pământ te vei întoarce (Facere 3, 19)”.

„Nu e vorba că Dumnezeu, la Parusie, nu-i va putea învia și pe cei incinerați, ci e vorba de cuvântul Lui pe care l-am citat și de faptul că înmormântarea mărturisește atât stricăciunea, cât și preamărirea și învierea trupurilor”.

„Ca și grâul, după spusa Sfântului Apostol Pavel (I Corinteni 15, 35-42), trupurile sunt puse în pământ pentru a renaște la o altă modalitate de existență. Și apoi înmormântarea Domnului Iisus Hristos și Învierea Sa din morți au pentru creștini o valoare arhetipală”.

În acest sens, ierarhul spune că „sufletul îți cere să ai un mormânt al celor plecați, lângă care să te reculegi, să pui o lumânare și o floare, să-ți dai seama că faci parte dintr-un șir nesfârșit de oameni minunați care-ți dau încredințarea că nu ești suspendat într-un vid, ci că faci parte dintr-un neam”.

Înaltpreasfinţia Sa numeşte cimitirele „locul în care cei plecați Îl așteaptă pe Hristos” şi precizează că această grijă pe care o acordăm mormintelor se datorează credinţei în eternitatea sufletului şi în învierea morţilor.

„Trupul, care se odihnește în mormânt, este copărtaș cu sufletul, atât în viața aceasta, cât și la răsplata de după învierea generală. De aceea, monumentele funerare creștine sunt păstrate cu multă grijă”.

„Ne onorează faptul de a avea cimitire îngrijite, iar plimbarea prin ele ne face să ne gândim la cei ce-și dorm somnul acolo, să ne gândim la ce au însemnat ei pentru noi, să ne gândim la faptul că suntem nemuritori”.

Textul integral aici.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro/Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente