In memoriam – Prof. Univ. Dr. Nicolae Bocșan

La 40 de zile de la trecerea în veșnicie a istoricului Nicolae Bocșan, familia, prietenii și colaboratorii i-au adus un pios omagiu în orașul său natal, Bocșa.

În data de 30 iulie, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bocșa Română, județul Caraș Severin, a avut loc omagierea istoricului și profesorului universitar Nicolae Bocșan. În prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost săvârșită slujba de pomenire, apoi, pr. Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a vorbit despre viața și activitatea istoricului bocșean. Cuvinte înălțătoare și dătătoare de putere tuturor celor îndurerați au venit și din partea PS Lucian, a precizat pr. Silviu Ferciug, Gabriela Șerban

Ca un gest de recunoștință, îndeplinind o datorie morală a orașului Bocșa și a bocșenilor față de profesorul, cercetătorul, Cetățeanul de onoare, omul, prietenul și colaboratorul Nicolae Bocșan, Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” și Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” au realizat, cu acest prilej, un volum „In memoriam”.

Volumul „In memoriam Nicolae Bocșan”, apărut la editura TIM din Reșița, prefațat de Gheorghe Jurma, directorul editurii și așezat firesc în seria editorială „Bocșa – istorie și cultură, 35”, aduce un omagiu istoricului Nicolae Bocșan (24.09.1947 – 19.06.2016), fiu al Bocșei, personalitate de prestigiu a istoriografiei contemporane și a învățământului românesc.

Conceput în mai multe secțiuni, volumul îngrijit de Gabriela Șerban și pr. Silviu Ferciug prezintă date biografice, lista lucrărilor realizate de Nicolae Bocșan, interviuri și alte materiale cuprinse în publicațiile bocșene (revista „Bocșa culturală” și volumele semnate de Vasile Bogdan „Bocșa din inimă”), precum și opinii despre activitatea istoricului clujean. Portretul personalității istoricului este completat cu o serie de fotografii, dar și cu o bogată revistă a presei prilejuită de trecerea în eternitate a dascălului și omului de mare valoare – Nicolae Bocșan.

De asemenea, memoriei prof. univ. dr. Nicolae Bocșan i-a fost dedicat și cel de-al doilea număr al revistei „Bocșa culturală”, 2016, revistă realizată de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Orașului Bocșa.

La eveniment familia a avut alături mulțime de prieteni, colegi, colaboratori, oameni veniți din Reșița, Caransebeș, Cluj, Anina, Timișoara, Lugoj, oameni care l-au cunoscut și l-au prețuit pe profesorul și istoricul Nicolae Bocșan, fiu al Bocșei cărășene.

Comentarii Facebook


Știri recente